Sprijinirea înființării de întreprinderi sociale în mediul urban
Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Comunitară și Servicii Sociale implementează în perioada 1 august 2024-31 ianuarie 2027, proiectul Urban ACCES- sprijinirea înființării de întreprinderi sociale în mediul urban, în regiunile Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia cod SMIS 𝟑𝟎𝟏𝟔𝟎𝟎.
Astfel, cei domiciliați în mediul urban, în regiunea Sud-Muntenia, într-unul din județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman, dornici să descopere mai multe despre sprijinul oferit pentru înființarea unei întreprinderi sociale și să afle informații despre accesarea unei finanțări nerambursabile de 100.000 Euro pentru înființarea unei întreprinderi sociale au fost invitați la o sesiune de informare online în data de 21 august, începând cu ora 13.00.
Întreprinderea socială este orice persoană juridică de drept privat care desfăşoară activităţi în domeniul economiei sociale, care deţine un atestat de întreprindere socială şi respectă principiile economiei sociale.
Atestatul de întreprindere socială se acordă acelor întreprinderi sociale care respectă următoarele criterii: acţionează în scop social şi/sau în interesul general al comunităţii; alocă minimum 90% din profitul realizat scopului social şi rezervei statutare; se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale; aplică principiul echităţii sociale faţă de angajaţi, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8.
Economia socială este sectorul care îmbină performanța economică cu impactul social. În acest sector regăsim afacerile prietenoase cu omul, mediul și comunitatea.
În România, economia socială este reglementată prin Legea Nr. 219/2015 și reprezintă ansamblul activităţilor organizate independent de sectorul public, al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creşterea gradului de ocupare a persoanelor aparţinând grupului vulnerabil şi/sau producerea şi furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări.
Principiile economiei sociale sunt: prioritate acordată individului şi obiectivelor sociale faţă de creşterea profitului; solidaritate şi responsabilitate colectivă; convergenţa dintre interesele membrilor asociaţi şi interesul general şi/sau interesele unei colectivităţi; control democratic al membrilor, exercitat asupra activităţilor desfăşurate; caracter voluntar şi liber al asocierii în formele de organizare specifice domeniului economiei sociale; personalitate juridică distinctă, autonomie de gestiune şi independenţă faţă de autorităţile publice; alocarea celei mai mari părţi a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general, ale unei colectivităţi sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor.
Obiectivele economiei sociale constau în: consolidarea coeziunii economice şi sociale; ocuparea forţei de muncă; dezvoltarea serviciilor sociale.
Tipuri de activități în economia socială: producerea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări care contribuie la bunăstarea comunităţii sau a membrilor acesteia; promovarea, cu prioritate, a unor activităţi care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparţinând grupului vulnerabil; dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil; dezvoltarea serviciilor sociale pentru creşterea capacităţii de inserţie pe piaţa muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.
Cornelia RĂDULESCU