Spitalul Județean de Urgență Alexandria: De Ziua Mondială a Diabetului, acțiune cu tradiție organizată de medicul Marian Burtea

La Spitalul Județean de Urgență Alexandria, în Ambulatoriu, a avut loc marți, 14 noiembrie 2017, între orele 7,00 și 10,00, o acțiune de măsurare gratuită a glicemiei.

Acțiunea a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, iar cel căruia îi aparține inițiativa organizării este medicul diabetolog Marian Burtea, cel care, de 13 ani, organizează astfel de activități.

Din discuția pe care am avut-o cu acest medic, care-și face meseria cu pasiune și dăruire, am aflat că tratamentul pentru diabet este gratuit, el derulându-se prin Programul Național de Diabet. Este vorba despre medicația orală, care constă în pastile și insulină, testele de glicemie fiind gratuite numai la aceia cărora li se administrează insulină.

Insulina se administrează atunci când funcția pancreatică este redusă la jumătate, de 1-4 ori pe zi (la tinerii de sub 18 ani de 3 ori pe zi). Înainte de administrarea insulinei trebuie făcut testul de măsurare a glicemiei.

În județul Teleorman, sunt înregistrați 20.000 de bolnavi de diabet și sunt 5 medici specialiști, 4 în Alexandria și unul în Turnu Măgurele.

În țara noastră sunt 2 milioane de diabetici, mulți tratându-se singuri, căci numai jumătate dintre aceștia primesc tratament prin Casa Națională de Sănătate.

Este lipsă de medici diabetologi, un specialist trebuind să aibă aproximativ 2000 de pacienți.

„De 13 ani, de Ziua Mondială a Diabetului și de Ziua Mondială a Sănătății, facem această acțiune, cu testare gratuită. De 2 ani, ne oferă ajutorul un distribuitor de aparate de glicemie. Diabetul netratat face complicații pe vase mici (microangiopatie: afectarea ochiului, rinichiului și nervilor), precum și pe vase mari (inimă, creier și membre inferioare). În general, diabetul se descoperă în stadii avansate ale bolii, de cele mai multe ori întâmplător, pacientul neștiind că are diabet, când există alte probleme medicale. Glicemia peste 126mg% pune diagnosticul de diabet zaharat, dar și cea de peste 100mg% trebuie luată în seamă. Când este de peste 140%, trebuie luate măsuri.”, ne-a declarat medicul diabetolog Marian Burtea.

În prima oră de desfășurare a acestei acțiuni, s-au prezentat pentru măsurarea glicemiei 25 persoane, dintre care 15 femei. Starea sănătății acestora, după măsurarea glicemiei, se prezintă astfel: 2 diabetici, 7 normali, 3 diabetici noi și 13 prediabetici.

Până la finalul acțiunii, erau așteptate 200 persoane.

Cornelia RĂDULESCU