Şomajul în Teleorman se menţine la peste 10 la sută

Potrivit informaţiilor statistice privind evoluţia şomajului în judeţul nostru, întocmite de reprezentanţii AJOFM Teleorman, la finele lunii octombrie rata şomajului a fost de 10,5 la sută. Ceea ce înseamănă o creştere procentuală de 0, 20 la sută faţă de luna anterioară şi cu 0,44 la sută comparativ cu luna octombrie 2012.
Acest aspect, al creşterii numărului de şomeri în această perioadă nu ar trebui să ne mire, atâta timp cât ne aflăm în sezonul rece, perioadă în care se restrânge activitatea.
Ceea ce ar trebui să ne dea de gândit, este, de ce în judeţul Teleorman nu se face nimic pentru determinarea investitorilor, să-şi deschidă aici pumncte de lucru. Alexandria fiind la mai puţin de 100 de kilometri de Bucureşti.
Potrivit aceleiaşi surse, numărul şomerilor, în evidenţă, la 31 octombrie 2013, era de 17.595 persoane, din care 6.716 reprezintă femei.
De semnalat faptul că, din totalul şomerilor, doar 3.668 persoane mai beneficiază de indemnizaţie de şomaj, 1.449 persoane, fiind absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ.
Şomerii neindemnizaţi, deţineau la sfârşitul lunii octombrie, o pondere de 79.15%, respectiv 13.927 persoane, majoritatea provenind din mediul rural, fiind beneficiari ai prevederilor Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat.
În funcţie de localitatea de domiciliu, statisticile mai arată faptul că în luna octombrie, au fost înregistraţi, în mediul urban, 3.702 şomeri, iar în mediul rural 13.893 şomeri.
În judeţul nostru, şomerii şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au beneficiat, în mod gratuit, de cel puţin o măsură activă, acordată de A.J.O.F.M, în vederea creşterii şanselor de ocupare, respectiv: informare şi consiliere profesională; medierea muncii; formare profesională; stimularea mobilităţii forţei de muncă; bursa locurilor de muncă; caravana ocupării în mediul rural şi în comunităţile de etnie romă; completarea veniturilor salariale ale persoanelor care se încadrează în perioada când beneficiază de indemnizaţie de şomaj. Dar chiar şi aşa, şomajul în Teleorman este o problemă.

M.M.