Soarta primarilor comunelor Beuca și Drăcșănei va fi decisă la Curtea Supremă!

Primarii a două comune teleormănene învecinate, Beuca și Drăcșănei, respectiv Cristea Berechet și Ion Glonț se află în situația de a-și pierde mandatele dacă magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție îi va găsi vinovați în procesele intentate acestora de către Agenția Națională de Integritate.

Actualul primar al comunei Beuca, Cristea Berechet, a fost declarat incompatibil de către ANI. Inspectorii de integritate l-au acuzat pe Cristea Berechet că, pe timpul cât a deţinut funcţia de viceprimar al comunei Beuca, respectiv în anul 2012, a avut un contract individual de muncă cu SC Semina SA Ungheni, fapt interzis de legile în vigoare. În 2016, Berechet a atacat raportul Agenției Naționale de Integritate, dar Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea ca fiind nefondată. În anul 2017, primarul comunei Beuca a declarat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, la această dată cauza aflându-se în “procedura de filtru”, primul termen de judecată urmând să fie să fie stabilit.

Primarul Ion Glonţ a fost și el declarat incompatibil de către ANI. Într-un document publicat de ANI se precizeză că Ion Glonț,”în exercitarea mandatului de primar, a emis dispoziția și a semnat contractul individual de muncă privind angajarea soției sale în funcția de asistent personal în cadrul Serviciului Public Local de Asistență Socială al primăriei comunei Drăcșenei”. Primarul Glonţ a contestat raportul la Curtea de Apel București, însă n-a avut nicio şansă de reuşită. La jumătatea anului trecut, edilul din Drăcșănei a declarat recurs, urmând ca instanţa de judecată de la Curtea Supremă să stabilească primul termen al procesului.

În cazul în care magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor constata că acuzele aduse de ANI sunt întemeiate, cei doi primari teleormăneni vor fi nevoiți să părăsească posturile de primar, într-o astfel de situație la Beuca și Drăcășănei urmând să fie organizate alegeri anticipate.

George ZAVERA