SJU Alexandria și CTS Teleorman: Alexandru George Dobre: „Am convenit să continuăm campania.”

Miercuri, 1 noiembrie 2017, începând cu ora 8,30, la Spitalul Județean de Urgență Alexandria a avut loc a doua acțiune a campaniei „Donează sânge, salvează o viață!”.

Campania a luat ființă în luna octombrie a acestui an, inițiativa aparținând directorului Spitalului Județean de Urgență Alexandria, medicul Alexandru George Dobre și a directorului Centrului de Transfuzie Sanguină Teleorman, medicul Daniela Ciobanu.

Alexandru George Dobre ne-a declarat: „În urma discuțiilor pe care le-am avut cu Daniela Ciobanu, am hotărât să facem această campanie la începutul lunii trecute, în incinta Spitalului Județean de Urgență Alexandria, pentru a asigura rezerva de sânge din spital. La prima acțiune, care a avut loc pe 17 octombrie, au fost 17 donatori, majoritatea fiind angajați ai spitalului. În mod obișnuit, la Centrul de Transfuzie Sanguină, același număr de donatori se înregistrează în 3 zile. Prima acțiune a fost un succes, astfel încât am convenit să continuăm campania. Bilunar vor avea loc acțiuni de acest gen”.

Referitor la această acțiune, Daniela Ciobanu a spus: „ Ne-am gândit să organizăm acțiunea în incinta Spitalului Județean pentru racolarea de donatori tineri din cadrul personalului medical și din familiile ai căror membri sunt bolnavi și au nevoie de transfuzie pentru desfășurarea tratamentului de care au nevoie”.

Lia Neguțu, medic la CTS Teleorman, a specificat că pacienții care au nevoie de transfuzii sunt „cei care necesită intervenții chirurgicale și au valoarea hemoglobinei care nu permite intervenția, urgențele (în special victimele accidentelor) și pacientele care au nașteri cu probleme, cu pierderi mari de sânge”.

Am aflat că este nevoie de sânge de toate grupele și că sunt așteptați să doneze voluntari, cadre medicale și aparținătorii pacienților care au nevoie de transfuzie.

Din nefericire, există bolnavi care nu mai au rude, iar donatorii voluntari, care înțeleg să facă acest gest umanitar, sunt bineveniți.

Trebuie menționat faptul că la prima donare nu sunt primite persoane de peste 60 de ani și este recomandat ca donatorii de peste 55 de ani să fie supuși unui control cardiologic.

Persoanele de sex feminin, care donează sânge, trebuie să aibă cel puțin 55 kg, iar cele de sex masculin, minimum 60 kg.

Înainte de a dona sânge trebuie completat un formular tip, în care CTS Teleorman îi cere donatorului să răspundă la întrebări referitoare, printre altele, la starea sănătății, consumul de droguri, tratamentul medicamentos și partenerii de viață.

Donarea de sânge este un act voluntar, anomim și neremunerat, nu creează dependență și nu prezintă risc de îmbolnăvire, recoltarea făcându-se în condiții stricte de siguranță de către personal calificat.

Locul în care s-a desfășurat cea de-a doua acțiune a acestei campanii a fost Ambulatoriul ORL, aflat la parterul Spitalului Județean de Urgență Alexandria.

Personalul CTS Teleorman a fost prezent începând cu ora 7,45, iar până la ora 9,30 au donat sânge 4 persoane.

Cornelia RĂDULESCU