Situaţie albastră, creată de certificatele verzi

Legea nr. 134/2012 reglementează „certificatele verzi” şi reprezintă schema-suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, şi a fost asumată de România prin procesul de aderare la UE.
Un certificat verde este un document care atestă o cantitate de 1MWh de energie electrică produs din surse regenerabile, iar tranzacţionarea celor existente pe piaţa românească se face centralizat prin Operatorul Pieţei de Energie Electrică din România. Este schema de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă.
Cert este un lucru. Facturile atârnă mai greu cu 15% începând din luna decembrie a anului trecut, din cauza certificatelor verzi. Dar nu asta este surpriza cea mai neplăcută.
Componenta „certificate verzi” nu a fost facturată de CEZ pe facturile emise din iulie 2012, iar clienţii s-au aflat în imposibilitatea de a o plăti. Cu toate că acest lucru s-a întâmplat din vina furnizorului, care nu şi-a adaptat la timp sistemul informatic, acum compania CEZ vrea să ţi recupereze restanţele în trei luni, ceea ce mai adaugă 15-20% la factură faţă de facturile din cele cinci luni în care legea n-a fost aplicată.
Deşi compania este vinovată de faptul că nu a emis la timp facturile care includeau şi componenta „certificate verzi”, CEZ încearcă să dea vina întârzierii pe „normele metodologice de aplicare a legii”, care au apărut ulterior intrării în vigoare a legii. Printr-un puseu de „generozitate”, furnizorul oferă celor aflaţi în dificultate financiară şansa de a plăti în 3 rate facturile aferente lunilor în care sistemul informatic n-a funcţionat, cu condiţia ca solicitarea de eşalonare să fie făcută în termen d 15 zile de la emiterea primei facturi care conţine componenta „certificate verzi”. Adică factura pe decembrie. Cum nu s-a făcut prea multă publicitate în acest sens, nu ştim câţi beneficiari s-au prezentat la ghişee cu cererea de eşalonare.
Iar dacă au făcut-o, vor mai avea o surpriză neplăcută. CEZ calculează penalităţi care sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiunilor bugetare, dar nu asta este problema, ci faptul că cei 0,04%/zi de întârziere se aplică pentru întreaga factură, deşi logica bunului simţ ar fi impus aplicarea penalizării numai pentru componenta care se referă la certificatele verzi.
Dar cum România este ţara tuturor posibilităţilor, n-ar trebui să ne mai mire nimic.

Şt. B.