Simulările pentru Evaluarea Națională au început * Subiecte de dificultate medie la simularea la Limba și literatura română

Subiecte de dificultate medie au avut de rezolvat, ieri, elevii de clasa a VIII-a, la prima probă, cea la Limba și literatura română, din cadrul simulării Evaluării Naționale 2016. Cel puțin așa au declarat cei mai mulți elevi care au ieșit din sălile de clasă după ce au predat fișele de examinare, elevi pe care i-am întrebat cum apreciază nivelul de dificultate al subiectelor.

La primul subiect, poezia „Vârful dealului” de Ioan Pilat, elevii au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să demonstreze apartenența la specie a pastelului „Vârful dealului”, iar la subiectul al II-lea, punctul A, elevii au avut de răspuns la 6 cerințe formulate pe baza textului „Grupa Munților Banatului-Piticii Carpaților” scris de Dănuț Călin. La punctul B, copiii au avut de redactat, în 150-250 de cuvinte, o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei excursii. Timpul alocat rezolvării acestor subiecte a fost, ca de obicei, de două ore.

În județul Teleorman pentru simularea la Limba și literatura română s-au încris 2980 elevi și au fost nominalizate 65 centre de comunicare la care s-au arondat 101 centre de examen.

Cele mai multe emoții le au copiii astăzi, la simularea probei la Matematică.

Simulările Evaluării Naționale din acest an școlar se încheie mâine, când se desfășoară proba la Limba Maternă.

Rezultatele vor fi afișate pe 4 martie. Notele obținute la simulările Evaluării Naționale nu se trec în catalog, decât în situația excepțională în care elevul solicită acest lucru profesorului.

După analizarea rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.

În acest an școlar, 2015-2016, Evaluarea Națională are loc în perioada 27-29 iunie.

În urma simulării Evaluării Naționale care a avut loc anul trecut, mai puțin de jumătate dintre elevi au reușit să ia note de trecere. Mai exact, 49,93% dintre elevii de clasa a VIII-a care au susținut simulările în 2015 au luat note peste 5. Doar un singur elev a obținut nota maximă la ambele probe din cadrul simulărilor, atât la limba și literatura română cât și la matematică. Note maxime, la simulările de anul trecut, dar nu la ambele probe, au obținut alți 19 elevi. Șapte dintre aceștia la Limba și literatura română, iar 12 la matematică.

Anul trecut, la simularea la Limba și literatura română, 68 la sută din cei 2884 de elevi care au susținut examenul au obţinut note peste 5,00, în timp ce la simularea la matematică doar 39,26 la sută din cei 2891elevi evaluați au promovat.

M. MEILĂ

Despre autor