Simpozion in memoriam Liviu Vasilică

În ziua de 19 octombrie 2004, lumea cântăreţilor de muzică populară, şi nu numai s-a cutremurat la aflarea veştii că Liviu Vasilică, a trecut în lumea celor drepţi, după ce inima i-a cedat în urma unor probleme medicale grave.
Nici acum, dup nouă ani de la trecerea sa în nefiinţă, familia rudele şi prietenii nu vor să accepte că Liviu nu mai este, şi parcă toţi îl aşteptă să se întoarcă acasă, în urma vreunui festival de muzică populară. Şi asta, pentru că, atât la radio cât şi pe micile ecrane sunt fredonate în continuare, cele mai îndrăgite melodii ale sale, ori sunt difuzate video-clipuri sau momente muzicale din anii de glorie ai lui Liviu Vasilică.
Aşa că, vineri 18 octombrie 2013, Clubul “Eli” şi Asociaţia Cultural – Artistică “Liviu Vasilică” au organizat un simpozion prin care a fost adus un omagiu celui care rămas încă viu în inimile fanilor, familiei şi prietenilor, Liviu Vasilică.
Cea care a dat tonul discuţiilor despre Liviu Vasilică, a fost Magda Şerban, care printre altele a afirmat: “Despre Liviu Vasilic, încă nu se vorbeşte la timpul trecut.
Chiar şi persoane care nu au avut ocazia de al cunoaşte personal, decât prin intermediul radioului şi al televiziunii, şi-au împărtăşit gândurile bune, aşa că putem susţine cu tărie că Teleormanul ar fi fost anonim fără Liviu Vasilică”.
S-a vorbit mult despre Liviu, care pe lângă pasiunea sa nemărginită pentru cântec, acesta era şi un bun medic pediatru, iar în ultima perioadă, după ce copiii să-i au intrat la facultate, Liviu şi-a demonstrat, nu de puţine ori şi calităţile sale de bucătar. Gătitul devenind o nouă pasiune, după cântat.
De la soţia sa Florina Vasilică, am aflat despre Liviu Vasilică, multe alte lucruri foarte interesante. Domnia sa dezvăluindu-ne aspecte privind începuturile relaţiei sale cu Liviu Vasilică: “Ne-am cunoscut şi după trei zile ne-am şi căsătorit. Liviu era divorţat şi avea doi copiii, iar viaţa de familie, lângă el, a fost ca un cântec”.
“Dorul de Liviu nu poate fi potolit”, ne-a mai adăugat soţia.
Şi pentru că la eveniment a fost prezentă şi fiica Livia Vasilică, am vrut să aflăm ce înseamnă să fi fiica lui Liviu Vasilică. Însă, din pricina emoţiilor puternice şi a lacrimilor, Liviei i-a fost greu să vorbescă despre tatăl său.
De la aceast eveniment a lipsit însă, Florin Vasilică care din câte ştim noi a fost prins cu alte activităţi, în schimb la întâlnire au mai participat, pe lângă soţia şi fiica lui Liviu Vasilică, membrii Clubului “Eli”, elevi şi cadre didactice de la Liceul Teoretic “A.I.Cuza”, Liceul Teoretic “Constantin Noica”, şi Colegiul Naţional “A.D.Ghica”.
Tot cu această ocazie, la locul întâlnirii a mai fost organizată sub genericul “flori de cânt pentru Liviu Vasilică ” o expoziţie de împletituri realizată de profesorul Cristiana Purcărea şi o altă expoziţie de grafică sub genericul “Rapsodia unei vieţi” semnată Costel Lupu.
Clubul “Eli”, promotorul acestei acţiuni, şi al cărui fondator este Geanina Ciuntuc, este un “club al prieteniei”, care îşi propune o gamă variată de servicii de consultanţă, şi o serie de activităţi precum lansări de carte, vernisaje, cenaclu literar, concursuri, teatre şi diverse alte activităţi de gen.

Mirel MANAFU