Sfaturile unui împătimit de agricultură
Niţu Gheorghe fiu al judeţului Teleorman, născut la data de 10 aprilie 1943, în comuna Vârtoape, s-a reîntors pe pământul natal, pentru a împărtăşi din experienţa sa de agronom, tinerilor care mai târziu vor să se realizeze în agricultură sau zootehnie. Este vorba despre cei aproximativ 90 de elevi din toată ţara, care s-au aflat recent în judeţul Teleorman pentru a susţine faza naţională a Olimpiadei pe probleme de agricultură.
Niţu Gheorghe este inginer doctor în agronomie şi conduce o societate agricolă la Mihăileşti.
A terminat facultatea în anul 1966, iar de atunci şi până în prezent a ocupat mai toate funcţiile, de la brigadier şi până la şi până la şef de fermă.
Chiar şi acum, la cei 71 de ani, Niţu Gheorghe conduce propria sa afacere cu multă pasiune şi dragoste.
El i-a îndemnat pe tineri să aibă curaj şi să-şi înceapă propria afacere:
“Căutaţi orice mijloc financiar şi cumpăraţi cât mai mult pământ şi munciţi-l astfel încât să aveţi un trai mai bun şi decent.
Dumneavoastră sunteţi cei care veţi putea crea şi locuri de muncă. Şi astfel veţi putea avea posibilitatea de a vedea lumea, aşa cum am avut şi eu ocazia. Am fost la Washington, am văzut Brazilia, Argentina şi multe alte ţări.
Agricultura îmi place al dracului de mult, şi de aceea vă spun vouă, care reprezentaţi elita, că numai în felul acesta puteţi face o agricultură profesională.
Suntem într-o competiţie cu criza europeană, iar criza alimentară bate la uşă.
La nivel european, trebuie să ştiţi că e un decalaj fantastic.
Puţini sunt cei care ştiu că astăzi în Teleorman, de pildă, din fermele de succes, doar 5 la sută încheie cu profit, iar marile companii transnaţionale sunt cele care prosperă pe spinarea lor.
Problema este că fără o specializare, fără o învăţătură adâncă, dragoste şi perseverenţă, nu vom reuşi.
Eu văd în dumneavoastră, o mare speranţă şi cred că unii dintre voi veţi fi urmaşii marilor agricultori, mai ales că aici sunt elitele şi asta pentru că încă s-au menţinut liceele agricole.
Solurile noastre s-au degradat prin încărcături, prin efectuarea unei agrozootehnici subţiri. În condiţiile astea, pământul cât credeţi că ne va mai suporta? De aceea vă spun că solul trebuie ecologizat. S-a greşit mult prin folosirea în exces a îngrăşămintelor sintetice, atât la noi cât şi la nivelul întregii Europe.
De aceea vă spun că pentru remedierea acestei situaţii ar trebui să ne gândim la politica
agricolă promovată de premierul englez Margareth Theatcher, care încă din anii 80 făcea propagandă pentru întoarcerea la o agricultură care să capteze azotul. Iar această operaţiune se face prin leguminoase.
Eu vă spun să fiţi optimişti şi să mergeţi mai departe şi să nu renunţaţi la agricultură şi zootehnie, aceste două meserii frumoase şi nobile.
Pentru că, ce poate fi mai frumos, decât să dai pâine,să îngrijeşti animalele, să faci o primire oaspeţilor într-o pensiune? Ce poate fi mai frumos decât, să te afli în slujba ta şi a oamenilor?
Pe vremea când eram de vârsta voastră, şi eu am participat la olimpiada de agricultură şi a fost o mândrie, dar fără emoţii nu se poate.
Dar pentru a practica această meserie de mare succes, trebuie să citiţi şi să învăţaţi bine!
Să ştiţi că alături de IT, comunicaţii şi rezervele energetice, agricultura este cea mai de viitor meserie din lume.
M.M.