Sfaturi utile pentru a preveni înşelăciunile prin telefon

Naivitatea, lipsa de informare, reprezintă aspecte intens exploatate de către escroci, care prin diverse moduri de operare îşi ating scopul, acela de a-i înşela pe oameni!
În ultima perioadă, poliţiştii au primit mai multe sesizări ce au ca obiect infracţiuni de înşelăciune săvârşite prin intermediul telefonului mobil, modul de operare purtând denumirea „accidentul”.
Suspecţii utilizează calităţi false şi solicită telefonic diferite sume de bani. Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani pentru intervenţii urgente medicale sau au fost reţinute de organele de poliţie pentru săvârşirea unor astfel de fapte grave, iar sumele de bani reprezintă onorariul acestora ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulaţie.
Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, care, în prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a suspecţilor.
Sub imperiul emoţiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât, cu foarte mare uşurinţă, acceptă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecţi.
Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii recomandă cetăţenilor să manifeste prudenţă în cazul în care primesc un astfel de telefon şi să nu dea curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.
Înainte de a oferi ajutorul, cetăţenii trebuie să aibă în vedere şi următoarele aspecte: să verifice dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier; dacă nu pot verifica veridicitatea informaţiilor, să solicite acestuia o întâlnire directă şi să anunţe Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a-i acorda sprijin; să fie atenţi la persoanele cu care intră în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să-i urmărească, să încerce să se împrietenească şi să afle detalii despre familie sau vecini; să nu primească în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale decât după ce verifică actul de identitate şi legitimaţia de serviciu; să nu le furnizeze acestora informaţii despre membrii familiei sau despre vecini.

D.P.

Despre autor