“Şezătoarea de altădată”, eveniment reconstituit la Şcoala “Ştefan cel Mare”

Muzeul Judeţean Teleorman s-a implicat ieri în organizarea unei manifestări intitulate sugestiv „Şezătoarea de altădată”. Evenimentul a fost marcat în faţa elevilor de clasa a II-a de la Şcoala „Ştefan cel Mare” din Alexandria, îndrumaţi de învăţătoarea Marina Burtan.
Astfel, muzeograful Luminiţa Gheorghe, specialist al secţiei de etnografie din cadrul Muzeului Judeţean Teleorman, le-a vorbit elevilor despre “şezătoare”, unul din obiceiurile româneşti referitoare la muncă.
“Şezătoarea este un obicei popular cu implicaţii atât pe plan productiv cât şi pe plan socio-cultural în comunitatea rurală românească. Şezătoarea constă într-o reunire a sătenilor pe grupe de vârstă, practicată în special de tineret, pe întreg cuprinsul ţării, fiind şi un loc de creaţie şi circulaţie folclorică. Şezătoarea era locul în care se învăţau şi se perfecţionau deprinderile de muncă şi se transmiteau datinile şi obiceiurile,” a precizat Luminiţa Gheorghe.
Cu această ocazie, cei peste 30 de elevi de clasa a II-a prezenţi la eveniment, au încercat să intre în atmosfera unei şezători autentice, pregătind astfel o serie întreagă de ghicitori, proverbe şi zicători, întocmai cum se obişnuia în cadrul unei şezători.

Mirel MANAFU