Timp de trei zile vineri, sâmbătă şi duminică, nutriţionistul Stelian Răileanu, s-a aflat în faţa alexăndrenilor, explicându-le acestora, cât de important este a se hrăni sănătos. Acţiunea a fost finalizată prin susţinerea unor conferinţe, urmate de un seminar de nutriţie.
Unul dintre factorii importanţi, în ce priveşte hrana sănătoasă, este evitarea consumului mâncărurilor procesate prin folosirea uleiului încins, şi pe cât posibil, evitarea consumului de carne.
Evenimentul a avut loc la sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Alexandria, în prezenţa unui public destul de redus în comparaţie cu importanţa evenimentului, ceea ce ne face să credem că alexăndrenii sunt dezinteresaţi şi de felul în care se hrănesc.
Şi chiar dacă doctorul Răileanu este vegetarian, domnia sa nu condamnă consumul de carne, ci face o invitaţie la consumul preparatelor de tip vegetarian, instituţie de sănătate care pregăteşte un stil de viaţă sănătos.
“Nu condamn consumul de carne de pasăre crescută în curte, dar vă ofer o alternativă, prin folosirea de preparate cât mai puţin procesate termic… De exemplu, usturoiul o legumă cu efecte terapeutice miraculoase, îl procur de aici din judeţul Teleorman, mai exact din localitatea Dobroteşti, unde consider că se găseşte cel mai sănătos usturoi…
Sunt vegetarian, de ani de zile şi am ales această cale, pentru că cele mai multe substanţe cancerigene, ajung în organism prin ceea ce mâncăm, prin aerul pe care îl respirăm şi prin apa pe care o bem. Relevant este în mod special ceea ce mâncăm. Referitor la acest aspect, se pare că ne săpăm singuri groapa, folosindu-ne de propriile tacâmuri.”
Tot doctorul Răileanu oferă şi o alternativă a zahărului, atât de controversat în ultimul timp, prin folosirea siropului de arţar şi a şteviei mexicane, produse care se găsesc pe piaţa românească în cele mai mari supermarketuri. O altă alternativă a zahărului este mierea de mai, un produs recomandat cu încredere chiar şi diabeticilor.
În discursul său, combaterea şi prevenirea cancerului, a fost una din principalele ţinte. Referitor la distribuţia globală a incidenţei cancerului, statisticile arată faptul că, la nivel mondial, zonele cu cele mai mari cazuri înregistrate, sunt America de Nord, Canada, Australia, Noua Zeelandă. Cazuri asemănătoare fiind întâlnite şi în Europa.
Tot statisticile arată şi faptul că, la nivel mondial, în procent de 30 la sută, cancerul este generat de unul din cele mai populare vicii şi anume fumatul. În acelaşi procent, cancerul este produs din cauza alimentaţiei haotice, iar în procent de 40 la sută din cazuri, cancerul are la bază, mai mulţi factori precum drogurile, poluarea, expunerea la radiaţii şi multe alte cazuri.
Într-o mai mică măsură, cancerul este generat şi de obezitate, lipsa exerciţiilor fizice, consumul de alcool, diverse infecţii, expunerea la diverşi factori de la locul de muncă.
În discuţiile sale, doctorul Răileanu, nu a trecut cu vederea nici cazurile de hepatită B şi C, menţionând faptul că acest tip de hepatită în combinaţie cu alcoolul, duce cu siguranţă la apariţia cirozei la ficat.
La finalul fiecăreia din zilele rezervate seminarului, ca o certitudine la partea de teorie prezentată de nutriţionist, a fost organizată şi o expoziţie de carte cu vânzare, prin care se oferea publicului larg, diverse publicaţii ce conţineau reţete de preparare a hranei sănătoase, cât mai puţin procesate termic.

Mirel MANAFU

Despre autor