Şeful Romalimenta, Sorin Minea: Noua modalitate de impozitare aplicată agricultorilor persoane fizice va aduce mai mulţi la buget

Noua modalitate de impozitare din agricultură, aplicată persoanelor fizice, va aduce mai mulţi bani la buget prin creşterea bazei de impozitare, în condiţiile în care, în prezent, doar 10% din agricultorii care primesc subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură plătesc impozite, susţine preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.
“Cifrele care ni s-au dat în cadrul discuţiilor arată numărul de persoane fizice care deţin teren agricol, iar cei care sunt plătitori de impozite reprezintă doar 10% din cei 670.000 care primesc subvenţii şi sunt înregistraţi la APIA. Restul nu sunt plătitori, dar participă la piaţă şi fac bani. Consider că, dacă acestea primesc bani de la stat, este normal să plătească şi impozite. Mi se pare un lucru de bun simţ că o parte din acest impozit va fi virat către Sănătate”, a declarat Sorin Minea, la finalul unei întâlniri cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi cu cel al Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
Sorin Minea afirmă că 80% din terenurile agricole sunt în proprietatea persoanelor fizice, iar până acum impozitele erau plătite de cei care declarau că au vândut.
“Ideea noului sistem este un impozit mai mic de la toată lumea, decât impozit doar pentru o parte dintre oameni. Cine are mai mult de două hectare de teren arabil, de şase porci şi trei vaci va plăti un impozit mic pe an, după încasare. Pe toate calculele prezentate de Ministerul Finanţelor Publice se poate creşte contribuţia şi putem avea o relaxare fiscală. Este un fel de impozit forfetar şi se adresează tuturor celor care trăiesc din agricultură”, a spus şeful Romalimenta.
Minea a adăugat că, deşi este susţinătorul unei TVA reduse la alimente, este convins că aceasta va veni numai după ce va exista ordine pe piaţă.