Sedință privind modul de gestionare a situațiilor de urgență generate de fenomele meteorologice periculoase și de riscul crescut de inundații

Ieri, 7 martie 2018, la sediul Instituției Prefectului Județului Teleorman a avut loc o conferință de presă organizată de instituțiile cu rol în gestionarea situațiilor de urgență la nivelul județului, Prefectura județului Teleorman, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” Teleorman, Inspectoratul de Poliție Județean Teleorman și Inspectoratul Județean de Jandarmi Teleorman. La ședință au participat prefectul județului Teleorman, Florinel Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, șeful ISU ”A.D. Ghica” Teleorman, col. Marius Stancu, șeful IPJ Teleorman, cms. șef Valentin Dumitrașcu, șeful IJJ Teleorman, col. Tîrlie Radian și directorul SDN Alexandria, Grigore Doru.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate situațiile de urgență apărute pe parcursul săptămânii trecute ca urmare a fenomeneleor meteorologice periculoase cauzate de ninsorile abundente, viscol și ger și, nu în ultimul rând, au fost prezentate măsurile de apărare ce trebuie luate preventiv în perioada următoare având în vedere faptul că topirea rapidă a zăpezii și precipitațiile din ultima perioadă pot duce la producerea de inundații locale.

Anterior acestei ședințe, în cursul zilei de marți, 6 martie 2017, la sediul Instituției Prefectului județului Teleorman a avut loc o ședință de instruire a agenților de inundații de la nivelul tuturor localităților teleormănene.

În ceea ce privește situațiile de urgență apărute în cursul săptămânii trecute în județul nostru, în cadrul ședinței a fost menționat că au fost înregistrate peste 50 de evenimente cu privire la autoturismele rămase blocate în zăpadă și aproximativ 30 de urgențe medicale preluate cu ajutorul intervenției drumarilor, membrilor CLSU, pompierilor, jandarmilor și polițiștilor. Pentru rezolvarea acestor urgențe au fost mobilizate importante forțe de la nivelul structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Pompieri, Jandarmi, Poliție de Frontieră), mai exact peste 600 de oameni și 150 de mijloace de intervenție, care au intervenit pentru sprijinirea populației, salvarea vieții și bunurilor materiale ale acestora.

Pentru perioada următoare, când se preconizează că vor fi precipitații sub formă de ploaie, iar temperaturile crescute vor duce la topirea rapidă a zăpezii, CLSU a dispus mai multe măsuri, printre care:

  • asigurarea scurgerii apei provenite din topirea zăpezii, prin șanțuri și rigole în localități – îndepărtarea gheții și a zăpezii din secțiunea acestora precum și a celorlalte blocaje existente (deșeuri vegetale, material lemnos, etc);
  • asigurarea scurgerii apei în zona podurilor și podețelor;
  • pregătirea personalului care va asigura permanența la primării în cazul unor avertizări hidrologice precum și a personalului care asigură avertizarea populației din satele aparținătoare comunelor, întocmirea și transmiterea rapoartelor operative către ISU și SGA Teleorman;
  • pregătirea stocurilor de materiale și mijloace de intervenție operativă pentru ca în situația prognozării unor eventuale inundații acestea să poată fi concentrate în zonele în care se impune intervenția, etc.

M. MEILĂ

Despre autor