Se pot comanda manuale școlare pentru clasele I-VIII, pentru anul școlar viitor

Profesorii și directorii de școli pot comanda manuale școlare pentru clasele I-VIII, anul școlar 2024-2025, în perioada 29 ianuarie-12 februarie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației.

Elevii care intră în clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a în septembrie 2024 nu vor avea manuale noi, ci vor învăța de pe cele aprobate în 2004, la fel ca anul acesta.

Comenzile de manuale școlare se vor înregistra în aplicația web Selectarea Necesarului de Manuale Școlare (SNMS), în conformitate cu precizările din nota Ministerului Educației.

Fiecare inspectorat școlar va transmite Ministerului Educației un raport în format electronic (scanat) până la data de 16.02.2024, ora 16.00.

Se vor respecta procentele specificate pentru manualele din listă și editura/autorii pentru fiecare titlu, în conformitate cu stocurile existente la nivelul unității de învățământ și catalogul manualelor școlare aprobate pentru anul școlar 2023-2024, potrivit documentului.

În derularea procesului de selecție, unitățile de învățământ vor respecta următoarele cerinţe:

  • Pentru achiziția manualelor şcolare la clasa I, comenzile de manuale şcolare se realizează în conformitate cu efectivele de elevi de la clasă;
  • În vederea completării stocurilor de manuale pentru clasele I-a VIII-a, numărul de manuale selectate din fiecare titlu în parte va fi în procent de până la 10% aplicat tirajului existent din respectivul titlu aflat în unitatea de învăţământ;
  • În vederea completării stocurilor de manuale pentru clasele I-a VIII-a, numărul de manuale selectate din fiecare titlu în parte va fi în procent de până la 20% aplicat tirajului existent din respectivul titlu aflat în unitatea de învățământ;
  • În vederea completării stocurilor de manuale pentru clasele I-a VIII-a, numărul de manuale selectate din fiecare titlu în parte va fi în procent de până la 15% aplicat tirajului existent din respectivul titlu aflat în unitatea de învățământ;
  • În vederea completării stocurilor de manuale pentru clasele I- a VIII-a, numărul de manuale selectate din fiecare titlu în parte va fi în procent de până la 10% aplicat tirajului existent din respectivul titlu aflat în unitatea de învățământului.

La clasa a VII-a se vor realiza retipăriri doar pentru disciplinele anexele care se găsesc pe site-ul edupedu.ro, iar pentru disciplinele care nu se regăsesc în anexe, se vor achiziționa, integral, manuale școlare noi prin licitația aflată în desfășurare.

La selectia și comanda fiecărui titlu se va ține cont și de fluctuațiile numărului de elevi (creşteri/descreşteri), astfel încât să fie asigurate manuale pentru toți elevii înscriși în anul şcolar 2024-2025, inclusiv pentru elevii refugiați din Ucraina care doresc să studieze în limba română, se precizează în document.

Până pe 16 noiembrie 2023, școlile au estimat numărul de manuale pentru anul școlar 2024-2025, la solicitarea Ministerului Educației.

Profesorii care vor să participe la evaluarea proiectelor de manuale școlare pentru clasele I, a II-a, a III-a, a V-a, a VI-a şi a VII-a se pot înscrie în perioada 15-31 ianuarie 2024, potrivit unei adrese a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație.

Cornelia RĂDULESCU