Se nasc tot mai puțini teleormăneni, dar murim ”pe capete”

Județul Teleorman continuă să se împuțineze. În fiecare lună, populaţia Teleormanului scade numai prin înregistrarea unui spor natural negativ. Asta fără să adăugăm cetăţenii care părăsesc judeţul din cauza sărăciei şi lipsei de perspectivă.

Lipsa investiţiilor, care să conducă la crearea de noi locuri de muncă, i-a determinat pe foarte mulţi tineri să părăsească judeţul Teleorman, pentru a-şi câştiga existenţa luând calea spre marile oraşe ale ţării ori spre alte ţări ale Europei.

La migraţia tinerilor se adaugă, din păcate, şi înregistrarea unui spor natural negativ al populaţiei, tot mai mare de la un an la altul, ceea ce ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare pentru autorităţile locale şi centrale.

Ultimele date făcute publice de către Institutul Naţional de Statistică relevă faptul că situaţia existentă în acest judeţ nu mai poate fi neglijată.

Pentru a înțelege dezastrul, pentru că este cu adevărat un dezastru, exemplificăm cu datele celor de la Statistică.

”În luna ianuarie 2019 s-a înregistrat naşterea a 196 copii, cu 50 mai puţini copii decât în luna decembrie 2018. Numărul persoanelor ale căror decese au fost înregistrate în luna ianuarie 2019 a fost de 697, cu 75 mai multe decât în luna decembrie 2018. Sporul natural a fost negativ în luna ianuarie ( – 501 persoane), cât şi în luna luna decembrie ( -366 persoane)”, se arată într-o informare a Direcției Județene de Statistică Teleorman.

Este nevoie urgentă de investiţii în judeţ care să conducă la crearea de locuri de muncă îndeosebi pentru tineri, dar şi de alte măsuri de ordin social care să-i determine pe tineri să rămână în acest judeţ, să-şi întemeieze familii şi să contribuie fiecare la creşterea populaţiei.

C. DUMITRACHE