Se fac plăți pentru fermierii ale căror proiecte au fost declarate eligibile

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a programat în această săptămână plăți pentru încă 225 de beneficiari ai Submăsurii (sM) 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, cererile și proiectele aferente fiind depuse în perioada iulie – octombrie 2015. Valoarea totală nerambursabilă a plăților se ridică la aproximativ 6,0 milioane de euro. Aceste plăți se adaugă celor efectuate în prima tranșă, în prima decadă a lunii februarie a.c., către 124 de tineri fermieri, beneficiari ai Submăsurii 6.1, care au primit deja fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 3,9 milioane de euro. În cadrul primei tranșe, au primit fonduri nerambursabile și 10 fermieri din Teleorman, valoarea totală a celor 10 proiecte selectate și acceptate la plată fiind de 450.000 euro.

O altă submăsură pentru care au fost depuse cereri de plată și urmează să se efectueze plăți este 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Astfel, 164 de beneficiari ai acestui tip de sprijin vor primi fonduri în valoare de 246.000 euro.

În același timp, 121 de beneficiari ai Submăsurii 19.2 „Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”, din cadrul axei LEADER, vor primi fonduri europene nerambursabile în valoare de circa 612.000 euro. O sumă ceva mai mică, de aproximativ 9.500 euro, urmează să fie plătită unor beneficiari ai Submăsurii 9.1 „Inființarea grupurilor de producători”.

De asemenea, AFIR a efectuat plăți către beneficiarii Submăsurii 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole și silvice”, componenta ce vizează infrastructura agricolă. Valoarea plăților este de aproximativ 380.000 euro. Pentru componenta de infrastructură agricolă aferentă acestei submăsuri mai sunt programate și alte plăți conform celor 2 solicitări de fonduri pe măsurile inițiate de AFIR până în acest moment. Este vorba despre proiecte contractate pe Măsura 125 „Imbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii agricole și silvice”, care au fost preluate prin procedura de tranziție pe Submăsura 4.3.

“Vom continua să efectuăm plăți pe măsură ce sunt semnate și alte Contracte de Finanțare în urma procesului de evaluare si selecție pe care ne concentram și pentru alte submăsuri de investiții din cadrul PNDR 2020”, a declarat directorul general al AFIR, Andras Szakal.

George ZAVERA

About The Author