Școala Gimnazială „Marin Preda” din Siliștea Gumești, renovată cu sprijinul Asociației BookLand

Sub sloganul „Împreună construim oameni!”, Asociația BookLand și-a propus în anul 2020 să aducă o schimbare de mentalitate în învățământul rural și a lansat un amplu program de investiții în infrastructură școlară: programul național de renovare de școli.

După 4 ani de la lansarea programului de renovare a școlilor din satele și comunele României, Asociația BookLand prezintă rezultatele: 80 de școli și grădinițe modernizate și echipate în 40 de județe, 70 de comunități rurale care au beneficiat de investiții însumând peste 8 milioane EURO și peste 15.000 de copii care învață astăzi în condiții foarte bune, în clădiri dotate corespunzător, potrivit unui comunicat primit pe adresa redacției. Printre acestea se numără și Școala Gimnazială „Marin Preda” din comuna Siliștea-Gumești, județul Teleorman.

Renovarea școlii din Siliștea Gumești a fost începută în anul 2019 de către o echipă de voluntari a retailerului Leroy Merlin, care, văzând experiența în renovarea școlilor și abilitatea de a găsi soluții prin mobilizarea mediului privat și autorităților locale a Asociației BookLand, i-a invitat anul acesta să li se alăture pentru a colabora la terminarea lucrărilor. Susținând integral costul de manoperă și mare parte din materialele de construcții necesare, Leroy Merlin a atras în proiect și alți parteneri, fiecare contribuind la reușita renovării.

„Acum 4 ani, când au venit primii voluntari Leroy Merlin să ne ajute, nu ne-a venit să credem că le pasă de școala noastră. Au început să dea la o parte dușumele, să toarne șape noi, să tencuiască și zugrăvească pereții, să înlocuiască acoperișul. La un moment dat au făcut rost de materiale, însă nu găseau specialiști pentru montarea lor. De câteva luni, de când Asociația BookLand și Leroy Merlin și-au unit forțele, totul s-a mișcat rapid! Clădirea noastră e pregătită acum să înfrunte și frig și arșiță, are gresie pe holuri și toalete reabilitate, băncuțe vopsite și pavaj în curte. Reabilitarea școlii este, în realitate, o investiție în viitorul copiilor noștri!”, a declarat Săndel Petrișor, director al Școlii Gimnaziale „Marin Preda” din Siliștea-Gumești

„Satul lui Preda e reprezentat de oameni și de aceea, atât timp cât ei mai există, atunci și satul morometian trăiește. Tata nu a vrut niciodată să plece din țară; aici s-a născut, aici a mers cu oile la câmp, aici a învățat să citească, aici a descoperit mirajul cuvântului scris și aici a devenit scriitor, soț și părinte. Școala care-i poartă numele astăzi arată, în sfârșit, așa cum trebuie datorită respectului pe care multe companii i-l poartă, iar eu le sunt, la rândul meu, recunoscător pentru această implicare. Îmi doresc ca prin educație copiii acestor locuri sa îl descopere și ei pe Marin Preda, să fie mândri de această moștenire și să își deschidă mintea și inima către noi oportunități!”, a spus și Alexandru Preda, fiul lui Marin Preda și ambasador BookLand

Toți cei care împărtășesc viziunea Asociației BookLand pentru șanse egale la o educație de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Șoricelul BookLand.

D.P.