Schimbarea salarizării începând cu 1 ianuarie 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, domeniul salarizării s-a modificat substanțial!

Firmele nu vor mai putea păstra salariul minim pe economie pentru anumiți angajați și vor fi obligate să îl mărească de la 1 ianuarie 2024, potrivit unei prevederi introduse în Codul Muncii.

Această prevedere presupune că de la 1 ianuarie 2022 salariul minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă.

Au intrat in vigoare prevederile unor acte normative ca OUG 115/2023, Legea 360/2023 sau Codul muncii (art. 164 alin. 21), cu implicații majore privind salariul de baza brut in cazul angajaților cu o vechime mai mare de 24 luni, cumulul pensiei cu salariul, declararea si taxarea veniturilor din salarii si asimilate salariilor etc.

De la 1 ianuarie 2024, pentru toți salariații cu o vechime mai mare de 2 ani, salariul tarifar de încadrare trebuie sa fie superior salariului minim pe economie stabilit prin Hotărâre de Guvern. Prevederea este menționată in Codul muncii, la art. 164 alin. (2.1).

Si, intrucat orice modificare a contractului de munca (inclusiv majorarea salariului, in cazul de fata) se poate face doar cu acordul salariatului, rezulta ca salariatul trebuie sa fie si el de acord cu noul salariu.

Concret, angajatorul ii propune o crestere de 200 de lei, însă salariatul cere mai mult. Cei doi negociază, nu se inteleg si contractul de munca rămane astfel in aer: pe de o parte, angajatorul trebuie sa-i mareasca salariul, fiindca asa prevede art. 164 alin. (21) din Codul muncii, dar, pe de alta parte, el nu are nicio obligatie sa accepte cresterea solicitata de salariat.

Legiuitorul nu a luat in calcul aceasta situatie si il pune, iata, pe angajator in postura de a nu-si putea indeplini obligatia legala! Sau, presupunand ca salariatul nu are obiectii si accepta orice crestere salariala, cat de mare trebuie sa fie aceasta? Daca angajatorul ii da inca 1 leu (!) la salariu, se considera ca a respectat legea?

Ce spune legea

După expirarea perioadei de 24 de luni de la momentul angajării, angajatorul este obligat să plătească angajatul cu un salariu de bază superior salariului minim pe economie. Nu există însă o sumă minimă impusă de lege în acest sens.

Cele 24 de luni au început să se calculeze de la data de 1 ianuarie 2022. Astfel, angajatorii care au angajați pe salariul minim pe economie anterior anului 2022 trebuie să mărească salariul acestora începând cu 1 ianuarie 2024.

Pentru salariații care au fost angajați după data de 1 ianuarie 2022, se calculează 24 de luni de la momentul angajării, urmând ca aceea să fie data la care se va aplica majorarea salariului.

Obligația majorării salariului minim brut pe țară garantat se aplică atât contractelor cu normă întreagă, cât și contractelor cu jumătate de normă.

Modificarea se va face prin act adițional semnat de ambele părți și trebuie înregistrate în Revisal în maxim 20 de zile lucrătoare de la data modificării.

În cazul contractului de mandat, această prevedere nu se aplică.

De la 1 octombrie 2023 salariul minim pe economie în România este de 3.300 de lei.

Legea mai prevede că în afară de presupusa înghețare a salariilor din sistemul public majorate anul acesta, bugetarii primesc în masă o mărire de 5% la salariu, cu excepția unor categorii care vor primi mai mult. Sporurile rămân la același niveluri. Angajările pot continua numai cu acordul guvernului. Personalul plătit din fonduri publice +5% La nivelul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023. Autoritățile locale, funcții de demnitate publică (primari, viceprimari ș.a.) vor primi tot un plus de 5%. Indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică locală și funcțiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX litera C la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, se majorează cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

Mircea OLTEANU