Schimbare legislativă * Conducerea tractoarelor fără permis, din nou pedepsită cu închisoarea!

Conducerea pe drumurile publice a tractoarelor agricole neînmatriculate ori neînregistrate va fi sancționată cu închisoarea sau amendă, cu închisoarea sau cu amenzi urmând să fie sancționate și persoanele care conduc tractoare agricole și forestiere pe drumurile publice fără a deține permis de conducere.

Deși, în urmă cu câteva luni, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit că “nu constituie infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol ori forestier neînmatriculat sau de către o persoană care nu deține permis de conducere”, Guvernul a găsit de cuviință să modifice prevederile referitoare la aceste fapte din Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Prin proiectul de lege aprobat de către Guvern la începutul acestei săptămâni, care urmează să fie adoptat în Parlament, se prevăd sancțiuni drastice pentru cei ce conduc autovehicule fără a poseda permis de conducere, dar și pentru deținătorii de tractoare care le pun în circulație pe drumurile publice, fără ca acestea să fie înmatriculate.

Conform proiectui de lege privind modificarea unor prevederi din Codul Penal și Codul de Procedură Penală se aplică următoarele sancțiuni :

Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile pubice a unui tractor agricol sau forestier neîmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile pubice a unui autovehicul sau a unui tractor agricol sau forestier cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tractor agricol sau forestier sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe de înmatriculare sau înregistrare au fost retrase sau a unui autovehicul înmatriculat în alt stat, care nu are dreptul de circulație în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă se pedepsește și conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de către persoane care nu dețin permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul respectiv.

George ZAVERA