Scad salariile în sistemul de sănătate, dovada proastei guvernări a Coaliţiei PSD – ALDE

Ce s-a întâmplat

Bâlbâiala guvernanților privind salarizarea personalului din sistemul public, pe o lege a salarizării unitare menită să elimine inechitățile, nu numai că nu și-a atins scopul principal, dar mai mult, a creat haos și discriminare în rândul mai multor categorii de angajați. Din păcate, atunci când nu ai capacitatea profesională la nivel de minister sau nu faci distincţia între agenda politică şi agenda reală a cetăţeanului care ţi-a încredinţat votul, numeroase decizii vor fi împotriva cetăţenilor pe care pretinzi ca îi reprezinţi.

Concret

Încercând să-și acopere greșelile din legea cu care s-a laudat aproape un an, Guvernul PSD -ALDE a emis în luna decembrie, pe final de an 2017, două acte normative care se contrazic. Este vorba despre OUG 91/ 06.12.2017 și HG 917/18.12.2017. Ambele vizează modificări aduse Legii 153/2017 și afectează, din păcate, în mod direct personalul administrativ și medical din sistemul de sănătate.

Printre cei direct lezaţi de incompetența în care se scaldă Ministerul Muncii se află și personalul administrativ de la Spitalul TBC din Roșiorii de Vede, care începând din această lună au salariile reduse la jumătate prin eliminarea singurului spor de care beneficiază. Acest lucru este cauzat de faptul că inițiatorii legii au decis, dintr-un condei ministerial, fără o înţelegere reală şi realistă a sistemului, că funcționarii, electricienii, instalatorii și alții din sectorul administrativ nu sunt expuși pericolului de a se îmbolnăvi de TBC, dacă lucrează într-un spital unde se tratatează bolnavii de tuberculoză.

În plus

Nici personalul medical nu o duce mai bine, doar că a primit o derogare până în martie de la aplicarea noii grile de salarizare care le reduce și lor, în mod considerabil, sporul specific activității într-un spital cu specific TBC. Nici după luna martie nu se știe exact care va fi nivelul sporului de care beneficiază personalul medical din spitalele TBC, pentru că încă nu a fost emis regulamentul care prevede modalitățile de determinare a pericolului la care sunt expuse cadrele medicale și încadrarea în limitele noilor cote procentuale stabilite între 45-85%. Luând în considerare instabilitatea politică, asemenea măsuri urgente sunt lăsate într-un sertar la categoria „şi altele”.

Iar lista poate continua: spre exemplu, prăpastia între “vârfurile” numite politic în funcţii şi funcţionarii de sub aceştia, ce, de regulă, duc tot greul în spate se va adânci. Cu alte cuvinte, şi Administraţia Prezidenţială, şi Secretariatul General al Guvernului, şi funcţionarii parlamentari vor avea scăderi majore de salarii (unele situate chiar între 800 şi 1200 de lei), în condiţiile în care traiul în sine s-a depreciat puternic în ultimele 60 de zile.

În concluzie

Degeaba te lauzi cu un program de guvernare în interesul românilor, daca după ce ai trâmbițat despre mărirea pensiilor și salariilor de când eşti la guvernare, realitatea de astăzi demonstrează că de fapt multor angajați li se micșorează veniturile chiar și cu 50%. Oamenii trăiesc din ce în ce mai prost, prețurile sunt din ce în ce mai mari, atât la alimente cât și la utilități. Doamnă ministru al muncii, cea care veţi mai fi – vă provoc: lăsaţi birourile şi coborâţi în stradă ca să realizaţi cum merge, de fapt economia ţării, care este situaţia oamenilor de rând şi unde ne aflăm la 12 luni de la alegerile parlamentare.

PNL Mara Calista – Deputat

Coordonator al Comisiei de Muncă a PNL