Șase școli din Teleorman au primit bani să-și facă toalete

Un număr de 126 de unități de învățământ preuniversitar de stat, în care învață peste 18.340 de elevi, sunt pe lista aprobată de Guvern miercuri pentru primirea de fonduri ca să construiască toalete, în locul latrinelor existente, între acestea aflându-se și 6 unități de învățământ din județul Teleorman. Ministrul Educației a anunțat că dacă acești bani alocați acum vor fi investiți, conform planului, ar mai rămâne 199 de structuri cu latrine, dar pentru care în mare parte dintre ele, s-a luat deja decizia desființării, nemaiavând elevi suficienți.

„Un număr de 126 de școli nominalizate vor primi finanțare pentru a elimina această problemă a grupurilor sanitare neconforme. 126 de școli în care învață 13.840 de elevi. Dacă veți face o simplă împărțire, veți vedea că numărul mediu de elevi pe școală este 145, deci este vorba despre școli mici. În cazul în care autoritățile locale, care vor avea de îndată după terminarea acestei hotărâri ședința de Guvern sumele aprobate în bugetele locale, este vorba despre ultima medie de 85.000 de lei per școală pentru a asigura conformitatea grupurilor sanitare, o sumă care exclude cheltuielile ocazionate de branșamente și canalizări, apă potabilă, acestea provin din bugetele autorităților locale.

Dacă această sumă va fi folosită, la finalul acestui an vom mai avea în România doar 199 de școli (n.red. cu grupuri sanitare neconforme/latrine în exteriorul clădirii), nici o școală cu personalitate juridică, toate 199 sunt structuri. Pentru o bună parte din ele, având viabilitate redusă s-a decis deja comasarea cu alte structuri. Deci în acest fel, dacă autoritățile locale vor utiliza sumele puse la dispoziție de Guvern, vom elimina în scurt timp total această problemă care trenează cum spuneam de mult timp în sistemul de educație romanesc: grupuri sanitare neconforme”, a declarat, la Guvern, Sorin Cîmpeanu.

Între școlile care vor primi fonduri ca să construiască toalete, se află și: Școala Gimnazială Bogdana, Școala Gimnazială Cervenia, Școala Gimnazială nr. 1 Ciuperceni, comuna Cosmești, Liceul Tehnologic Drăgănești-Vlașca, Școala Gimnazială Sârbeni și Școala Gimnazială Scurtu Mare.

R.M.

Lasă un răspuns