Sardeluța marinată, devine produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european

Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România – Specialitate Tradițională Garantată (STG) devine al XIV-lea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

De luni, celor 13 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european, li se adaugă cel de al 14-lea produs, Specialitate Tradițională Garantată, respectiv Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România – STG.

„Sardeluța marinată fabricată potrivit tradiției din România”  se face după o rețetă tradițională, transmisă de la o generație la alta de peste 30 de ani.

Materia primă este șprotul – pește mic, marin, folosit de mai multe decenii în preparate marinate, semiconserve și conserve. Ingredientele folosite de-a lungul timpului pentru marinare și soluțiile de acoperire sunt: sare gemă neiodată, oțet din vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, boia de ardei dulce, ardei iute tip chili, piper negru boabe, foi de dafin, ienibahar boabe, coriandru boabe.

„Sardeluța marinată fabricată potrivit tradiției din România STG este obținută printr-un proces de marinare a materiei prime, șprot, obținându-se trei variante diferite, prin dozarea în ambalaj a unor soluții de acoperire distincte. Prin adăugarea la șprotul marinat a sosului de vin, a uleiului de floarea-soarelui, a uleiului de floarea-soarelui picant precum și aromatizarea distinctă cu ingrediente, produsele capătă o identitate gustativă aparte, cu calități organoleptice deosebite. În funcție de soluția de acoperire folosită, denumirea produsului pe etichetă trebuie completată cu elemente specifice de informare, astfel: în vin, în ulei de floarea-soarelui, în ulei de floarea-soarelui picant.

Aroma este dată de ingredientele folosite, respective ienibahar, coriandru, piper negru, foi de dafin sau ardei iute (chili) și boia de ardei dulce.”, se arată în comunicatul citat.

Denumirea „Sardeluță marinată – STG” a primit denumirea “ Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România – STG”, în urma finalizării opoziției cu R. Bulgară.

În prezent, România mai are și alte produse care se află în etapa de verificare, la nivelul Comisiei Europene, în vederea înregistrării și dobândirii Indicației Geografice Protejate, respectiv Batog deltaic de sturion, Babic de Buzău și Cârnați din topor din Vâlcea.

Dana PĂUNE

Despre autor