Sărbători de Paşte în siguranţă
Pentru a fi evitate problemele ce pot apărea în perioada sărbătorilor de Paşte, poliţiştii teleormăneni au creat o listă de sfaturi, care, odată puse în aplicare, îi vor ajuta pe toţi să se bucure cu adevărat de Învierea Domnului.
Aglomeraţia şi agitaţia care se creează atrag însă şi hoţii de buzunare, poşete, genţi. De aceea este recomandat ca doamnele şi domnişoarele să fie mai precaute la modul în care poartă poşeta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină.
Bărbaţii ar fi bine să poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp. La cumpărături nu purtaţi portofelul în plase, iar în mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi, pentru că veţi avantaja hoţii!
Dacă nu vă petreceţi sărbătorile acasă, nu faceţi publică plecarea dumneavoastră şi rugaţi vecinii să supravegheze locuinţa. Procedaţi la fel şi dumneavoastră când aceştia sunt plecaţi. Nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, mai ales după lăsarea întunericului. Atenţie şi la prieteniile ocazionale legate la petreceri, la plimbările nocturne cu necunoscuţi, mai ales aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.
Şi băutura trebuie consumată cu prudenţă. Băutura fără măsură a fost şi cauza multor evenimente grave ce au avut loc în perioada sărbătorilor. De plăcere, de tradiţie ori în cinstea gazdei, se bea un pahar, două, trei, iar dacă sunt prea multe există riscul ca cel ce s-a cinstit să devină agresiv, violent, şi de la încăierări se poate uşor ajunge la necazuri mai mari. Nu umbriţi această sărbătoare cu astfel de incidente, nu exageraţi cu alcoolul, iar pe cei aflaţi în jurul celor „iritaţi” de băutură, cu tendinţe de agresivitate, nu-i încurajaţi, evitaţi-i.
Dacă plecaţi la drum, verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a acestuia. Respectaţi regulile de circulaţie, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi de politeţea rutieră. Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic. Circulaţi cu viteză redusă în zonele aglomerate. Opriţi autovehiculele doar în locurile special amenajate, pentru a nu stânjeni circulaţia celorlalte vehicule şi a preveni apariţia blocajelor. Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice. Şi cel mai important, evitaţi să conduceţi dacă sunteţi obosit. În cazul în care veţi parcurge o distanţă mai mare, opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a va odihni.
Pentru a preveni furturile de şi din autoturisme, parcaţi autoturismul numai în locurile special amenajate în acest sens sau, dacă acestea nu există, în locuri iluminate şi pe care le puteţi supraveghea. Nu lăsaţi autoturismul descuiat sau cu cheia în contact, chiar dacă lipsiţi pentru câteva momente. La părăsirea autoturismului verificaţi sistemul de închidere al uşilor şi geamurilor şi porniţi alarma. Nu lăsaţi în interiorul maşinii obiecte de valoare sau tentante (documente personale ori ale maşinii, bani, cărţi de credit, genţi de voiaj, poşete, borsete, , aparatură electronică, detectoare radar, GPS etc. Evitaţi să lasaţi cumpărăturile în interiorul autoturismului pentru perioade mai mici sau mai mari. Implicit va creşte riscul ca aceste autoturisme să fie ţinta hoţilor.
Sesizaţi de urgenţă poliţia dacă sunteţi victimă sau martor al unei infracţiuni.
C.D.