Săptămâna viitoare încep înscrierile la prima sesiune a Bacalaureatului

Liceenii teleormăneni din clasele terminale mai au la dispoziţie puţin peste două săptămâni pentru a se pregăti pentru prima sesiune a examenului maturităţii, a cărui primă probă, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), este programată între 10-12 iunie.
Până la această dată, începând cu săptămâna viitoare, între 27-31 mai, candidaţii care vor să susţină bacalaureat anul acesta trebuie să se înscrie pentru examen la secretariatele liceelor unde au absolvit.
Ultima probă orală, cea de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, se va desfăşura în intervalul 25-28 iunie, după care candidaţii vor trece prin emoţiile probelor scrise.
Potrivit calendarului examenului de bacalaureat naţional, sesiunea iunie-iulie 2013, prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, este programată pentru 1 iulie, urmând ca zilele următoare să se desfăşoare următoarele probe scrise: Limba şi literatura maternă (2 iulie); proba obligatorie a profilului (3 iulie) şi proba la alegere a profilului şi specializării (5 iulie).
Primele rezultate vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12:00, zi în care nemulţumiţii pot depune contestaţii între orele 12:00 – 16:00. Acestea vor fi rezolvate în intervalul 9 -11 iulie, iar rezultatele finale vor fi aflate pe 12 iulie.
Liceeni care nu vor obţine peste media 6,00 la prima sesiune a examenului maturităţii, mai au o şansă în sesiunea din toamnă. Aceasta este programată să înceapă pe 19 august, cu proba A, “Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română”. Pentru sesiunea din toamnă a bacalaureatului înscrierile au loc între 15-19 iulie.
Candidaţii ar trebui să ştie că nu vor fi scăpaţi din ochi în timpul examinării, cu atât mai mult cu cât, în şedinţa de guvern ce a avut loc în această săptămână, însuşi premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, ca în fiecare şcoală unde se desfăşoară examenul să fie asigurată o supraveghere strictă.
În legătură cu acest aspect, primul ministru a precizat că “e foarte importantă supravegherea: camere de luat vederi, profesori. Aia trebuie să fie la sânge! Deci, un elev bine pregătit ia o notă mare, unul mai puţin pregătit o notă mică, dar unul care fură trebuie să dispară din examen. Aici nu cred că există niciun fel de rabat şi niciun fel de diferenţă faţă de ceea ce se cere. Poţi să fii mai puţin bine pregătit, dar nu poţi să fii hoţ! Dacă eşti hoţ, trebuie să pleci din Bacalaureat!”

M. MEILĂ