Săptămâna Protecției Civile: Evenimente și Activități pentru Pregătirea Comunității Teleormănene

În data de 28 februarie 2025, se sărbătorește 92 de ani de la înființarea Protecției Civile în România, un moment important marcat de Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933, care a consfințit înființarea Apărării Pasive. Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman va organiza, în perioada 26 februarie – 4 martie 2025, o serie de activități menite să pregătească populația pentru situații de urgență și să evidențieze eforturile personalului din cadrul unității.

Iată care sunt principalele activități derulate în cadrul acestei săptămâni dedicate Protecției Civile:

  1. Exercițiul de Alarmare Publică „Miercurea Sirenelor” (26 februarie 2025)

În intervalul 10:00 – 11:00, va avea loc un exercițiu de alarmare publică în județul Teleorman, folosindu-se cele 164 de sirene de alarmare existente. Acesta este un moment important pentru verificarea eficienței sistemului de alarmare și pentru educarea populației cu privire la semnalele acustice. Participanții nu trebuie să intre în panică, deoarece este doar un exercițiu, iar scopul este de a familiariza cetățenii cu semnificația alarmelor.

  1. Conferință de Presă privind Cariera de Pompier (26 februarie 2025)

În cadrul acestei conferințe, vor fi prezentate informații despre Academia de Poliție „A.I. Cuza”, Facultatea de Pompieri și Școala de Pompieri „Pavel Zăgănescu”. De asemenea, studenți aflați în practică în cadrul unității vor împărtăși informații cu tinerii din județul Teleorman despre carierele de salvatori profesioniști.

  1. Lecții Deschise și Exerciții în Școlile din Județ (26 februarie – 4 martie 2025)

Pompierii din județ vor organiza lecții deschise și exerciții de evacuare în caz de cutremur și incendiu la mai multe unități de învățământ. Elevii vor învăța cum să reacționeze în situații de urgență și vor avea ocazia să vadă echipamentele de intervenție și să participe la demonstrații.

  1. Maratonul Acordării Primului Ajutor (27 februarie 2025)

La Centrul Multifuncțional pentru Tineret din Alexandria, între orele 09:00 – 16:00, va avea loc un maraton al acordării primului ajutor. Peste 250 de elevi vor învăța tehnici de prim ajutor, inclusiv cum să intervină în caz de leziuni minore, obstrucții ale căilor aeriene sau alte situații de urgență.

  1. Afișarea Materialelor de Informare Preventivă

În perioada 26 februarie – 4 martie 2025, vor fi distribuite materiale informative privind prevenirea riscurilor și comportamentul corect în fața dezastrelor. Acestea vor ajunge în primării, centre comerciale, lăcașe de cult și alte zone cu public numeros.

  1. Activități în Lăcașele de Cult (2 martie 2025)

Pentru a ajunge la cât mai mulți cetățeni, activitățile de informare preventivă vor avea loc și în lăcașele de cult din județ, în ziua de duminică, 2 martie. Aceste activități vor include sesiuni de educație preventivă privind protecția civilă și siguranța în caz de urgență.

  1. Ziua Porților Deschise (28 februarie 2025)

În data de 28 februarie, între orele 10:00 – 14:00, la subunitățile din subordinea I.S.U. „A.D. Ghica” Teleorman, va avea loc un eveniment de tip „Ziua Porților Deschise”. Vizitatorii vor putea să afle mai multe despre tehnica de intervenție și activitățile pompierilor.

  1. Ceremonialul Militar (28 februarie 2025)

Tot pe 28 februarie, la Detașamentul de Pompieri Alexandria, va avea loc un ceremonial militar dedicat Zilei Protecției Civile, în cadrul căruia vor fi prezentate mesajele autorităților și vor fi premiate cadrele care au obținut rezultate remarcabile în activitatea lor.

  1. Puncte de Informare Preventivă și Exerciții Demonstrative (1-3 martie 2025)

Vor fi organizate puncte de informare preventivă și demonstrații de stingere a incendiilor, descarcerare și acordare a primului ajutor în locații de interes public, inclusiv în centre comerciale din județ, în perioada 1-3 martie 2025.

  1. Prezentarea Adăposturilor de Protecție Civilă (3 martie 2025)

În ziua de 3 martie, va fi prezentat publicului un adăpost de protecție civilă din Alexandria. În județul Teleorman există 50 de adăposturi destinate protecției civile, iar informațiile detaliate despre acestea pot fi accesate pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Săptămâna Protecției Civile este o oportunitate de a învăța cum să ne pregătim pentru situațiile de urgență și de a deveni mai conștienți de importanța protecției civile în viața noastră de zi cu zi. Autoritățile locale, împreună cu I.S.U. „A.D. Ghica” Teleorman, îndeamnă toți cetățenii să participe activ și să se implice în activitățile organizate, pentru a deveni parteneri în pregătirea pentru situații de urgență.

Mircea OLTEANU

Despre autor