Năutul, aliment pentru artere

Năutul este o plantă leguminoasă anuală, care oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Boabele de năut sunt o sursă de proteine, grăsimi sănătoase, fibre, carbohidrați și conțin vitamine și minerale.

Datorita conținutului ridicat de minerale care se regăsesc in năut, sănătatea sistemului cardiovascular este menținută, metabolismul este reglat, iar rezistenta oaselor si a mușchilor este îmbunătățită. Sănătatea sistemului digestiv este de asemenea susținută prin aportul sporit de fibre, care încetinesc digestia glucidelor si diminuează absorbția colesterolului.

Echilibrul florei intestinale poate fi păstrat sau refăcut cu ajutorul consumului de năut, datorita fibrelor pe care le conține. Acestea ajuta la sporirea numărului de bacterii sănătoase in intestin si menținerea sub control a bacteriilor nesănătoase.

Proteinele si fibrele din năut pot încetini digestia,  conferă o senzație de sațietate pe termen lung, reduc pofta de mâncare . Aceasta leguminoasa poate fi un ajutor  in lupta împotriva kilogramelor in plus.

Năutul conține mangan, fosfor, calciu, fier, magneziu, zinc si vitaminele A si K –  nutrienti care sunt importanți in creșterea si mineralizarea osoasa si in producția de colagen .

Vitaminele C, E si K – toate prezente in boabele de năut – sunt importante pentru sănătatea pielii tale. Prezenta lor in alimentația zilnica, in cantitățile recomandate de specialiști, te ajuta sa previi apariția ridurilor, pielii uscate, petelor solare si sa te vindeci mai rapid, in cazul in care ai răni la nivelul pielii.

Năutul sporește senzația de sațietate, ajuta la stimularea digestiei, la menținerea stabila a nivelului de zahar din sânge, la îmbunătățirea protecției împotriva sindromului metabolic si a bolilor de inima si multe altele.

Zincul este un oligomineral extrem de benefic pentru organism. Zincul joaca un rol important in sănătatea imunitara. Năutul conține si seleniu, un alt mineral important. Acesta susține funcția enzimelor hepatice si lupta împotriva compușilor care pot cauza cancer.

Fibrele si proteinele din năut previn ridicarea brusca a nivelului de zahar in sânge după o masa care îl conține,  aceasta leguminoasa ne  poate ajuta in diabetul de tip 1 si 2. In plus, năutul conține minerale care pot reduce riscul apariției acestei boli – magneziu si zinc.

Digestia este ajutata de fibrele din năut, acestea putând reduce riscurile apariției sindromului de colon iritabil si constipației. Magneziul si potasiul din năut pot preveni hipertensiunea, dilatând vasele de sânge si scăzând șansele de atac de cord sau accident vascular cerebral.

S-a demonstrat ca fibrele solubile reduc nivelul colesterolului total si al colesterolului LDL (cunoscut si sub denumirea de colesterol „rău”), ceea ce reduce riscul de apariție a bolilor de inima.

Proteinele, vitaminele A si B si alți nutrienti din năut ne  ajuta sa prevenim  căderea parului, in  creșterea sănătoasă a podoabei capilare.

Năutul conține betacaroten, al cărui efect antiinflamator contribuie la reducerea riscurilor de apariție a bolilor oculare.

Aceasta leguminoasa conține colina, un nutrient asemănător vitaminelor, care contribuie la îmbunătățirea performantei cognitive, la o memorie mai buna si la o procesare optima a informației.

Năutul poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer, deoarece: produce butirat (acid gras care ia naștere in urma fermentației microbiene a fibrelor in tractul intestinal si care are potențialul de a reduce inflamația in celulele colonului), conține saponine (compuși chimici care stopează dezvoltarea tumorala) si vitamine (B-uri) si minerale (seleniu) ce reduc riscul de cancer de sân si plămâni, ajuta enzimele din ficat sa elimine din organism compușii cancerigeni, previn inflamația, repara AND-ul si previn apariția mutațiilor la nivelul acestuia.

Năutul este o legumă cu un caracter adaptabil, nutritivă, care poate fi inclusă cu ușurință în dieta de zi cu zi.

Adriana VENE

Despre autor

Lasă un răspuns