”Sănătatea” a invadat piețele
După patru luni de zile în care pieţele teleormănene au fost extrem de sărace, la început de martie producătorii şi comercianţii au adus pe tarabe mari cantităţi de legume de sezon. Salata verde, ridichi, ceapa şi usturoi verde, varza proaspătă, urzici şi spanac sunt ”vedete” pe tarabele comercianților.
În Piața centrală din Alexandria nici nu intri bine că precupeţele te iau în primire, îmbiindu-te cu urzicile şi ştevia culeasă de pe marginea pădurilor.
Piețele s-au animat și au înverzit. După lunga iarnă de ”hibernare”, alexăndrenii au posibilitatea să mănânce natural şi să consume vitamine.
Soarele și încălzirea vremii a făcut ca în pieţele din oraş să apară toate verdețurile primăverii. Astfel, ceapa verde, ridichile, salata sau spanacul îşi aşteaptă cumpărătorii, la preţuri pentru toate buzunarele. Comercianţii spun că verdeţurile sunt producţie proprie.
Deşi tarabele din pieţe sunt pline ochi cu tot felul de legume, cumpărătorii nu prea se înghesuie.
Cele mai căutate, în aceste zile, sunt urzicile. Încă din cele mai vechi timpuri urzica este folosită în scopuri medicinale şi recomandată în curele terapeutice de primăvară. Este o sursă bogată de fier şi minerale precum calciu, magneziu, zinc, potasiu sau fosfor. Conţine antioxidanţi şi cantităţi importante de vitamine precum A, C, D, E şi K şi lecitină. Datorită acestor principii active urzica este un bun energizant, vitaminizant, mineralizant, depurativ (în curăţarea sângelui de toxine) şi tonic.
Urzica este folosită mai ales în tratarea căderii părului, a mătreţei, a seboreei, a acneei sau a diferitelor eczeme, ea găsindu-se în componenţa diferitelor creme, tincturi sau a şamponului, dar este recomandată şi pentru tratarea durerilor reumatice, datorită efectului antiinflamator. Totodată, este un bun diuretic, putând fi folosită ca antihipertensiv sau în afecţiunile renale. Majoritatea efectelor benefice sunt asociate ceaiului din frunze de urzică, fiind un remediu naturist la îndemâna oricui.
De asemenea, urzica este foarte bună și pentru curăţarea tenului şi eliminarea impurităţilor care apar adesea în cazul unui ten gras. Se clăteşte faţa cu infuzie preparată dintr-o lingură de urzici uscate la 250 ml de apă. Se fierb, se lasă să stea 10 minute, apoi se strecoară şi se curăţă bine faţa şi gâtul cu un tifon înmuiat în infuzie. Pentru tenul cu pori deschişi, se pune seara o compresă cu infuzie combinată de frunze şi rădăcină de urzică, care se ţine o jumătate de oră. Tratamentul se face o dată la două-trei zile, având efecte tonice asupra pielii.
Pentru părul gras se recomandă spălarea şi clătirea cu „apă de urzici“. Se pun două mâini de rădăcină de urzică în doi litri de apă rece. Se lasă să stea 10 ore, apoi se dă un clocot, iar după 10 minute se strecoară.
Pentru întărirea şi hrănirea unghiilor se bea o cană de ceai pe zi, preparat din două linguriţe de frunze.
C. DUMITRACHE