Salarii mărite pentru personalul din primăriile teleormănene

La finele anului 2017, Moș Niculae a fost mai darnic decât în ceilalți ani, astfel că, ținând seama de rugămințile personalului angajat în primării, dar și de legea salarizării a adus tuturor angajaților simbrii după care ar tânji marea majoritate a salariaților din mediul privat. La toate primăriile teleormănene anul trecut (în lunile iunie și decembrie) salariile au fost mărite substanțial, de creșterile cele mai mari beneficiind primarul, secretarul primăriei, inspectorii superiori și inspectorii principali, precum și referenții superiori. Pentru o informare cât mai corectă, vom da ca exemplu salariile din luna decembrie 2017 și pe cele acordate începând cu data de 1 ianuarie 2018 întruna din primăriie teleormănene care administrează o comună cu aproape 2.600 de locuitori.

Căutând prin desaga Moșului banii pe care acesta i-a adus de la Guvern, adăugând și banii pe care primăria ar trebui să-i încaseze din impozitele locale, Consiliul local al respectivei primării a hotărât ca salariile personalului să crească semnificativ.Secretarul primăriei, de la un salariu de 4.960 lei, cât avea în luna decembrie 2017, la care s-a aplicat un coeficient de 3,42, are acum un salariu brut de 6.498 lei. Un inspector superior gradul 1 are de la data de 1 ianuarie 2018 un salariu de 5.529 lei, față de 4.220 lei cât avea anul trecut, iar un inspector superior gradația 2 un salariu de 5.187 lei, față de salariul din luna decembrie 2018, care era de 3.960 lei. În urma măririi de salarii, un inspector principal a ajuns la un salariu de 3.667 lei, față de 2.800 lei cât avea în luna decembrie 2017, iar un referent superior un salariu de 4.541 lei, față de salariul de 3.465 lei pe care l-a avut anul trecut. Ceva mai puțin câștigă un referent principal, salariul acestuia fiind în prezent de 3.021 lei, față de 2.500 cât avea în luna decembrie 2017.

Persoanele care dețin funcția de casier au acum un salariu de 3.078 lei, față de 2.350 lei cât aveau în luna decembrie 2017. Un muncitor calificat are salariul brut de 2.456 lei, aceeași sumă revenind, în contul salariului brut, și șoferilor. Pentru asistentul medical comunitar s-a aprobat un salariu brut de 3.249 lei, iar pentru paznici, guard și pentru muncitorii necalificați un salariu de 2.299 lei.

Cea mai mare simbrie, sub formă de indemnizație, o încasează primarul localității, aceasta trecând de suma de 7.000 de lei.

E foarte bine că salariile personalului din primării au crescut substanțial în vara trecută și, iată, din luna ianuarie 2018. Scăzând impozitul și contribuțiile sociale care intră, conform legii, în sarcina salariatului, personalul din primării va primi salarii mult mai mari decât în urmă cu un an de zile. Întrebarea care se pune este aceea dacă primăriile din Teleorman vor putea asigura astfel de salarii mărite, știindu-se faptul că, în cazul multor administrații publice locale, impozitele încasate nu acoperă nici pe departe sumele de bani pe care acestea trebuie să le achite propriilor salariați.

George ZAVERA

About The Author