Să ne cunoaştem conjudeţenii! – Teleormăneanca Maria Câmpeanu, actualul ministru al Muncii

Teleormăneanca Mariana Câmpeanu, născută la data de 1 mai 1948, în comuna Balaci, este actualul ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în Guvernul condus de premierul Victor Ponta şi senator în Parlamentul României. Este membră, din anul 1997, a Partidului Naţional Liberal. Are doi fii, precum şi o îndelungată experienţă profesională şi în funcţii de conducere la nivel central. A mai deţinut funcţia de ministru al Muncii, în Guvernul condus de premierul Tăriceanu (2008), dar şi în Guvernul Ponta (1) (mai-dec. 2012). Este verişoară cu fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica.
În anul 1971, actualul ministru al Muncii a absolvit Facultatea de Calcul Economic şi Cibernetică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. După absolvirea facultăţii, a lucrat ca economist statistician la Direcţia Judeţeană de Statistică Ilfov ( august 1971 – mai 1973), apoi ca economist la Direcţia Centrală de Statistică Bucureşti (mai 1973 – iunie 1984). La 1 iunie 1984, a fost promovată ca şef de serviciu la Comisia Naţională pentru Statistică.
De la 1 februarie 1998, timp de trei ani, a ocupat funcţia de director general al Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Ilfov. La 1 februarie 2001, Mariana Câmpeanu a fost transferată ca director executiv la Casa Judeţeană de Pensii Ilfov, conducând activitatea acestei instituţii până la 1 aprilie 2007. La data de 15 mai 2007, Mariana Câmpeanu a fost numită în funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii şi alte drepturi de asigurări sociale (C.N.P.A.S.).
Mariana Câmpeanu şi-a continuat pregătirea profesională, urmând cursuri de specializare în Managementul resurselor umane în Administraţia Publică (2003), Managementul protecţiei sociale (2003), Managementul instituţiilor de asigurări sociale (2008) şi Administraţia publică pentru funcţionarii publici cu funcţii de conducere (2004-2005). A participat la seminarii în străinătate pe următoarele teme: „Reflectarea tranzacţiilor financiare în Sistemul Conturilor Naţionale” (Milano); Analiza statistico-economică a unităţilor industriale (Paris); Perfecţionare în domeniul indicatorilor infra-anuali (Lisabona); Perfecţionare în anchete de conjunctură şi previziuni macro-economice, pe termen scurt şi mediu (Paris); Stagiu de informare privind sistemul de asistenţă socială comunitar (Anglia, Irlanda, Spania) şi Stagiu de informare privind sistemul public de pensii (Suedia).
La data de 25 septembrie 2008, Mariana Câmpeanu a fost numită în funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse în Guvernul condus de premierul Tăriceanu. După nominalizarea sa pentru postul de ministru, preşedintele Traian Băsescu a declarat într-un interviu la radio că nu are nicio reţinere să o numească pe Mariana Câmpeanu în funcţie, întrucât aceasta este un “bun profesionist”.
La alegerile din noiembrie 2008, a candidat pentru un post de deputat din partea PNL în Colegiul 9 Bucureşti. În decembrie 2010, în urma unor alegeri parţiale pentru un loc vacant în Parlamentul României a fost aleasă deputat în Colegiul 3 Hunedoara. La data de 7 mai 2012 a devenit din nou ministrul Muncii, în Guvernul Victor Ponta, iar la alegerile parlamentare din decembrie 2012 a fost aleasă pentru un mandat de senator în cel mai mare colegiu uninominal din România, obţinând locul al 3-lea pe ţară, cu un scor de 69,84%, respectiv un număr de 53.386 de voturi. Ca o recunoaştere a meritelor profesionale, i se acordă un nou mandat de ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în Guvernul condus de premierul Victor Ponta. Este considerată a fi unul dintre cei mai buni miniştri din actualul Guvern şi un vector de imagine al Partidului Naţional Liberal.
Averea familiei
Conform declaraţiei de avere depuse după investirea în funcţia de ministru, Maria Câmpeanu, împreună cu soţul acesteia, pensionar, deţine trei apartamente în Bucureşti – unul cumpărat, două moştenire), o casă de vacanţă la Merei – Buzău şi 3 hectare de teren în localitatea Ianca, judeţul Brăila. Nu are alte afaceri, banii economisiţi la diferite bănci din Bucureşti fiind pe măsura veniturile obţinute în ultimii zece ani.

George ZAVERA