S-a rupt cerul şi-n Teleorman – Drumuri blocate, copaci culcaţi la pământ şi un autoturism avariat

Acesta este bilanţul vijeliei de miercuri seară, atunci când s-au înregistrat intensificări ale vântului şi descărcări electrice în judeţul nostru, fiind necesară intervenţia echipajelor de pompieri pentru remedierea problemelor apărute. Astfel, pompierii militari alexăndreni au intervenit miercuri-noapte, în jurul orelor 23.13, pentru îndepărtarea unui copac căzut pe un autoturism proprietate personală, marca Renault, care era parcat pe strada Dunării, la nr. 34.
Misiunea a fost executată în aproximativ 40 de minute, folosindu-se un motoferăstrău din dotarea autospecialei de intervenţie. În acest caz, nu au fost înregistrate victime.
Militarii Detaşamentului de Pompieri Alexandria au mai fost solicitaţi să intervină pentru eliberarea părţii carosabile a drumului judeţean 504, în dreptul km 8, de un copac care bloca circulaţia pe un singur sens de mers. Intervenţia s-a desfăşurat în intervalul orar 00.20 – 01.45, fără a fi întâmpinate probleme deosebite.
La acţiuni similare, au intervenit şi pompierii Detaşamentului Videle, care au acţionat pentru îndepărtarea unui număr de trei copaci căzuţi pe raza localităţii Botoroaga, unde au fost blocate ambele sensuri de mersa ale drumului judeţean 503. Şi această intervenţie s-a efectuat după miezul nopţii, fără a fi întâmpinate probleme deosebite.
Nici militarii Detaşamentului de Pompieri Turnu Măgurele nu au stat deoparte, aceştia fiind solicitaţi să intervină pentru deblocarea părţii carosabile a drumului naţional 52, de un copac căzut, şi care bloca circulaţia numai pe unul din cele două sensuri de mers, chiar în raza localităţii Crângu. Această misiune a fost executată în aproximativ 15 minute.
Din datele furnizate de CEZ Distribuţie SA, în zona de competenţă au avut loc mai multe deranjamente pe linia alimentării cu energie electrică, înregistrate la nivelul a şapte localităţi.
Este vorba de trei linii LEA 20kv, din care două au fost afectate parţial şi numai una singură a fost afectată total.
Deranjamente au mai fost înregistrate şi la 78 de posturi de transformare.
În cursul zilei de ieri, distribuitorul de energie electrică avea pe teren, un număr de 10 echipe, care au intervenit pentru remedierea defecţiunilor apărute.
În cazul în care condiţiile meteorologice nefavorabile, de vânt puternic, cu aspect de vijelie, mai apar, se recomandă închiderea tuturor ferestrelor de la locuinţe şi alte categorii de construcţii, precum şi îndepărtarea de acestea; evitarea, pe cât posibil, a părăsirii imobilelor, iar dacă deplasarea în exterior este totuşi necesară, se recomandă pe cât posibil, evitarea trecerii prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie. Toate aceste puncte vulnerabile vor fi evitate, pe cât posibil, şi în cazul parcării autovehiculelor.
Se recomandă, de asemenea, neatingerea stâlpilor sau a firelor căzute la pământ şi ocolirea acumulărilor de apă din zonele de risc cu potenţial pericol de electrocutare şi evitarea adăpostirii de intemperii sub copaci izolaţi.
Orice situaţie deosebită generată de fenomenele meteorologice poate fi anunţată în cel mai scurt timp posibil, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

Mirel MANAFU

Despre autor