S-a panicat degeaba!

Daniel I., din municipiul Alexandria, în ziua de marţi 05 februarie 2013, panicat de faptul că nepoata sa nu mai răspundea la apelurile telefonice şi la soneria de la intrare, pe motiv că i se întâmplase ceva rău, a apelat la numărul unic de urgenţă 112, în jurul orelor 14.52, solicitând intervenţia echipajului de descarcerare pentru deblocarea uşi de apartament. La faţa locului, pompierii militari alexăndreni au folosit scara de fereastră din dotarea autospecialei, au spart geamul de la bucătărie şi au pătruns în apartament unde, Alexandra I, de 16 ani, a fost găsită dormind, fără a avea probleme medicale. Uşa a fost deschisă din interior, proprietarul alegându-se însă cu pagubă de cca. 200 de lei, reprezentând geamul spart.
Pentru că ne aflăm în ultima lună de iarnă iar sezonul rece continuă, pentru înlăturarea pericolului de incendiu pompierii militari teleormăneni recomandă câteva măsuri specifice. Este vorba despre evitarea supraîncălzirii sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur; depozitarea jarului şi cenuşii numai în gropi special amenajate; amplasarea lemnelor şi rufelor la o distanţă de minim 1 m faţă de sobele metalice, respectiv 50 cm faţă de cele din teracotă.
Se interzice de asemenea aprinderea focului în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile, izolarea coşurilor de fum faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a acestuia cu 25 cm, iar în
spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

Mirel MANAFU