S-a dat startul finanțării nerambursabile pentru drumuri județene și creșterea eficienței energetice a clădirilor * Pentru județele din Regiunea Sud Muntenia a fost alocată suma de 182 milioane euro

Au fost lansate primele două ghiduri specifice din Programul Operațional Regional 2014 – 2020, pentru tipurile de intervenții referitoare la drumurile județene (6.1) și la eficiența energetică a clădirilor rezidențiale (3.1).

Prin prioritatea de investiții 6.1 „Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale” din POR 2014 – 2020 se va finanța: modernizarea și reabilitarea reţelei de drumuri judeţene, inclusiv poduri și podețe, acces la proprietăți – aflate în domeniul public, care asigură conexiunea, directă sau indirectă, cu rețeaua TEN-T; construirea unor noi segmente de drum județean pentru conectarea la autostrăzi sau drumuri expres și construirea/modernizarea variantelor ocolitoare, ce vor face parte din drumul județean respectiv, construirea / realizarea de sensuri giratorii și alte elemente pentru creșterea siguranței circulației. De asemenea, se pot face investiții pentru construirea/ modernizarea/ reabilitarea de pasaje/ noduri rutiere (doar pentru asigurarea conectivității directe la autostrăzi TEN-T a drumurilor județene) şi construirea pasarelelor pietonale. Alocarea financiară la nivelul regiunii Sud Muntenia pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor județene și crearea de legături cu rețeaua de transport europeană este de peste 125 milioane de euro, bani proveniți din fonduri FEDR şi de la bugetul de stat.

În cadrul apelului destinat clădirilor rezidenţiale prin Prioritatea de investiţii 3.1 „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor” – operaţiunea 1 „Clădiri rezidenţiale””, cele șase județe din regiunea Sud Muntenia vor avea o alocare financiară de peste 57 milioane de euro. Aplicanţii eligibili în cadrul acestei priorităţi de investiţii sunt unităţile administrativ-teritoriale din mediul urban, definite conform Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Solicitantul este cel care încheie un contract cu asociaţia/asociaţiile de proprietari pentru depunerea şi derularea proiectelor. Valoarea minimă eligibilă pentru un proiect finanţat în cadrul acestei priorităţi este de 100.000 de euro, iar valoarea sa maximă nu poate depăşi 5 milioane de euro. Obiectivul specific vizează creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale.

Ghidurile solicitantului aferente celor două priorităţi de investiţii pot fi consultate pe website-ul , secţiunea dedicată POR 2014-2020, precum şi pe pagina de Internet a programului – www.inforegio.ro .

George ZAVERA

Despre autor