S-a dat start-ul înscrierilor în programul Femeia Antreprenor
Marți, 30 iulie, de la ora 10.00, s-a deschis sesiunea de înscrieri online în programul Femeia Antreprenor 2024, prin care firmele românești eligibile pot obține ajutoare de până la 200.000 de lei fiecare, de la bugetul de stat.
Prima aplicantă s-a înscris după 10 minute de la deschiderea sesiunii. În prima oră au fost depuse online 30 de dosare.
Perioada de înscriere rămâne deschisă timp de 45 de zile lucrătoare, începând cu ora 10:00 a primei zile și până la ora 20:00 a ultimei zile. Termenul limită poate fi prelungit în funcție de disponibilitatea fondurilor. Aplicațiile vor fi transmise exclusiv online, prin intermediul platformei informatice dedicate, disponibilă AICI.
Bugetul alocat programului „Femeia Antreprenor”, pentru anul în curs, este de 200.000.000 lei, fiind estimat un număr de 1.000 de beneficiare.
Prin program se finanțează cererile de finanțare completate prin formularul de înscriere, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în următoarele condiții:
- Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.
Firmele beneficiare trebuie să participe și ele cu minimum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, sub sancțiunea neacordării ajutorului financiar nerambursabil.
Potrivit procedurii, sunt cheltuieli eligibile din grant și cheltuieli financiare aferente creditelor/ garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării proiectelor acceptate în cadrul Programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului.
Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea și sprijinirea înființării și dezvoltării IMM-urilor înființate și conduse de către femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menținerea echilibrului dintre obligațiile familiale și cele profesionale și ale prejudecăților existente încă la nivel local.
Andreea MOROMETE