Rubrica juridică
Mergând pe linia ajutorării oamenilor în mod concret, Uniunea Naţională pentru progresul României – Organizaţia Judeţeană Teleorman, ziarul Mara va publica o rubrică de consultanţă juridică pe probleme de Dreptul Muncii.
Rubrica va apărea săptămânal şi v-a răspunde întrebărilor dumneavoastră, legate de încheierea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului de muncă, drepturile şi obligaţiile salariatului, răspunderea disciplinară şi contractuală, dreptul la concediul legal de odihnă, precum şi alte drepturi de asigurări sociale.
Rubrica va fi îngrijită de domnul avocat Nicolae Ene, vicepreşedinte pe probleme de Justiție în cadrul UNPR Teleorman.
C.I. – Orbeasca de Jos, ne relatează că este administrator al unei firme, având ca obiect de activitate realizarea confecțiilor. Una dintre angajatele firmei a produs o pagubă din neglijență. Întrebarea este în ce condiții legale poate recupera această pagubă.
Răspuns – Da, paguba poate fi recuperată, întrucât, potrivit art. 254 alin (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii – salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor.
În speță, termenul pentru formularea acțiunii este de 3 ani de la nașterea dreptului la acțiune, respectiv de la data constatării producerii pagubei, instanța competentă fiind Tribunalul Teleorman.
G. A. – Roșiorii de Vede , dorește să știe cum poate proceda în cazul unui salariat al său care demisionează din funcție și își deschide o nouă firmă pe numele său. Totodată ia și clienții firmei la care a lucrat până în acel moment.
Răspuns – Potrivit dispozițiilor art. 21 alin (1) din Codul Muncii, la încheierea contractului individual de muncă, părțile pot negocia și cuprinde în contract o clauză de neconcurență prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze în interes propriu sau al unui terț, o activitate care se află în concurență cu cea prestată de angajatorul său.
Precizăm că, în acest caz, angajatorul este obligat să plătească salariatului său o indemnizație de concurență lunară.
În cazul de față, dacă ați introdus în contractul de care faceți vorbire o clauză de neconcurență, puteți formula o acțiune în instanță. În caz contrar, nu.
Av. Nicolae Ene
Precizare:
Cei interesaţi se pot adresa şi telefonic titularului rubricii, la numărul 0723/585750, în zilele de luni-joi între orele 9:00-12:00.