ROMPAN propune Guvernului cota TVA de 9% pentru grâu, făină, pâine şi produse de panificaţie

Conform informaţiilor puse la dispoziţia presei, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) propune Guvernului o cotă TVA redusă la 9% pentru grâu, făină, pâine şi produse de panificaţie, în scopul reducerii evaziunii fiscale de pe această piaţă. Aşa cum au relatat redactorii revistei Ferma, ROMPAN estimează că România consumă anual aproximativ 2.400 mii tone grâu pentru pâine şi produse de panificaţie. „Din această cantitate se realizează cca 1.800 mii tone pâine de către aproximativ 4.500 de producători înregistraţi cu activitate de panificaţie şi produse făinoase. Potrivit datelor noastre şi a studiilor făcute de firme de prestigiu (de exemplu GALLUP), consumul real anual de pâine s-a situat în perioada 2000-2011 între 98 şi106 kg/persoană/an. Acest consum situează România pe primele locuri din Europa, media europeană a consumului fiind de aproximativ 80 kg/om/an.”, se arată în documentul ROMPAN.
Odată cu majorarea cotei TVA a crescut şi evaziunea
Potrivit datelor INS, producţia de pâine înregistrată oficial şi fiscalizată a fost în anul 2011 de 580 mii tone, rezultând o cantitate de 1.230 mii tone pâine nefiscalizată. Datele ROMPAN arată că la făină producţia nefiscalizată a fost de 838 mii tone, astfel încât diferenţa între producţia realizată efectiv şi cea înregistrată de INS reprezintă pâine nefiscalizată, realizată fără documente legale. „Acest fenomen nu a apărut doar în ultimul an, el având o evoluţie continuă după anul 2000, când TVA pentru pâine a crescut de la 11% la 19 % şi a cunoscut o escaladare fără precedent după iulie 2010, când TVA a fost mărită la 24 %, evaziunea în sectorul de morărit-panificaţie ajungând la 70% din piaţă.
TVA de 9% ar reduce evaziunea fiscală până la 10%
Preconizând scăderea evaziunii fiscale cu până 10%, ROMPAN propune reducerea cotei TVA la 9%. “Pentru ca încasările bugetare să nu fie afectate de această reducere de TVA, să se instituie în compensare plata unei taxe forfetare pe suprafaţa de coacere a produselor, pe perioadă determinată, astfel încât să nu se înregistreze nici un efort financiar al Bugetului de Stat.”, menţionează patronatul.
Potrivit sursei, majoritatea ţărilor UE au cota TVA redusă la pâine (Germania 7%, Franţa 5,5%, Marea Britanie 5%, Cehia 5%, Polonia 7%, Grecia 8%, Italia 10%, Olanda 6%).

(I. NEDELCU)