Rezultatele controalelor efectuate de CAS Teleorman

În conformitate cu prevederile Ordinului Preşedintelui CNAS nr.610/19.07.2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind activitatea structurilor de control din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în luna iunie 2013 s-au efectuat 17 controale tematice.
Acestea au vizat furnizorii de servicii medicale de medicină primară, furnizorii de servicii clinice, paraclinice şi 1a furnizori de dispozitive medicale aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman, în legătură cu furnizarea serviciilor care fac obiectul contractelor încheiate pe baza documentelor justificative corespunzătoare.
Controalele au fost efectuate de către echipe ale Compartimentul Control în baza ordinelor de serviciu emise în acest sens.
În urma acestor controale s-au descoperit o serie întreagă de nereguli care se repetă de la lună la lună, în urma cărora s-a imputat suma de 4198.03 lei, din care cea mai mare parte de bani 2974 lei au fost imputaţi în urma neregulilor descoperite la serviciile de medicină primară.
Obiectivele controlului au vizat, atât furnizorii de servicii medicale primare, servicii medicale clinice cât şi furnizorii de programe paraclinice, unde s-a trecut la verificarea modului de respectare de către furnizor a condiţiilor existente la momentul evaluării şi a criteriilor care au stat la baza încheierii contractului; verificarea modului de respectare de către furnizor a clauzelor contractuale, dar şi concordanţa între serviciile medicale contractate, raportate de către furnizor şi serviciile consemnate în evidenţele specifice existente la nivelul cabinetului.
În schimb, la furnizorii de dispozitive medicale s-a verificat doar modul de respectare de către furnizor a condiţiilor existente în momentul evaluarii şi a criteriilor care au stat la baza incheierii contractului, dar şi modul de respectare de către furnizor a clauzelor contractuale.
În legătură cu neregulile depistate, la furnizorii de servicii din asistenţă medicală primară, s-au descoperit eliberarea unor reţete pentru pensionari cu venituri sub 700 lei pentru care nu s-au solicitat declaraţii pe propria răspundere de la asiguraţi din care să rezulte că au veniturile lunare realizate sunt sub 700 lei, astfel decontându-se necuvenit compensarea de 40% suportată de la Ministerul Sănătăţii; Servicii medicale de deplasări la domicilii raportate şi neconsemnate în registrul de domicilii; S-au acordat servicii şi prescripţii medicale unor pacienţi în perioade în care aceştia figurau internaţi în spital.
La furnizorii de servicii medicale clinice raportarea de servicii medicale s-a efectuat în baza unor bilete de trimitere emise către alte specialităţi; s-au acordat servicii şi prescripţii medicale unor pacienţi în perioade în care aceştia figurau internaţi în spital.
Raportarea dublă a unor servicii medicale, a fost un alt tip de deficienţă în cazul furnizorilor de servicii medicale clinice.
În cazul furnizorilor de servicii medicale paraclinice, au fost raportate analize medicale efectuate unor pacienţi în perioade în care aceştia figurau internaţi în spital.
La capitolul propuneri şi măsuri, s-a impus respectarea cu stricteţe a Normelor Metodologice de aplicare a contractului-cadru referitoare la efectuarea şi raportarea serviciilor medicale şi remedierea tuturor deficienţelor constatate la furnizorii de servicii medicale controlaţi.

M.M.

Despre autor