Regiuni administrative funcţionale până la sfârşitul anului

La sfârşitul săptămânii trecute, la Ploieşti, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că unul dintre obiectivele majore ale Guvernului este înfiinţarea regiunilor de dezvoltare, care vor trebui să fie funcţionale până la sfârşitul acestui an, astfel încât, începând din 2014, acestea să poată beneficia de fonduri din bugetul UE, care va fi fundamentat pentru perioada 2014-2020.
“Vom lua de la guvernul central acele competenţe de dezvoltare şi de administrare care nu trebuie să mai rămână la un guvern central şi vor fi transferate la regiuni. Finalul acestui an trebuie să găsească România cu regiuni administrative înfiinţate şi funcţionale. Exerciţiul financiar al Uniunii Europene 2014 – 2020 trebuie să găsească regiunea administrativă în România, în aşa fel încât regiunea să devină partener direct cu Comisia Europeană şi nu Guvernul României”, a spus Liviu Dragnea.
El a mai precizat că regionalizarea va micşora timpii de întârziere, de a micşora birocraţia şi de a stimula potenţialul latent care există în fiecare regiune. De asemenea, el a adăugat că Guvernul doreşte ca regiunile să fie parteneri direcţi cu Comisia Europeană prin autoritatea de management şi că nu este exclus ca majoritatea programelor sectoriale să fie gestionate tot de viitoarele regiuni.
Şi Victor Ponta, în prima şedinţă a BNP al PSD din acest an, a declarat că îşi doreşte ca multe dintre atribuţiile Guvernului central să meargă la regiuni, arătând că la centru ar trebui păstrate Apărarea, Justiţia, Externele.
“Noi legiferăm, noi controlăm. Dar să veniţi toată ziua la Bucureşti ca să dăm bani de un drum, să aprobăm să-l numim pe nu-ştiu-care şef, să…”, a spus Ponta.

C.O.