Regionalizarea, o şansă pentru Teleorman?

În urmă cu o săptămână vicepremierul Liviu Dragnea declara că Guvernul vrea ca regiunile de dezvoltare să fie înfiinţate şi funcţionale până la sfârşitul acestui an, pentru ca acestea să poată beneficia de fonduri din bugetul UE care va fi fundamentat pentru perioada 2014-2020 „Vom lua de la guvernul central acele competenţe de dezvoltare şi de administrare care nu trebuie să mai rămână la un guvern central şi vor fi transferate la regiuni. Finalul acestui an trebuie să găsească România cu regiuni administrative înfiinţate şi funcţionale.”
E aproape sigur că regionalizarea se va face pe structura actualelor regiuni de dezvoltare, având în vedere că împărţirea pe regiuni nu va fi făcută pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare. Din rata economică şi a mediului de afaceri a regiunilor de dezvoltare din România reiese nu numai dezavantajul enorm dintre regiuni, ci şi dintre judeţele aflate în aceeaşi regiune de dezvoltare.
Teleormanul face parte dintr-o regiune de dezvoltare, Sud Muntenia, care se numără între primele din ţară, dar ilustrează perfect existenţa decalajelor de dezvoltare dintre judeţele componente ( Argeş, Prahova, Dîmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman, Călăraşi). Deşi este locul doi, după Bucureşti-Ilfov, în ceea ce priveşte contribuţia la PIB-ul naţional (13,4%), regiunea Sud Muntenia include şi câteva dintre cele mai sărace judeţe din România: Teleormanul, Giurgiu şi Călăraşi. De altfel Giurgiu este considerat cel mai sărac judeţ din ţară, valoarea totală a PIB-ului local fiind mai mic decât cifra de a afaceri a Vodafone.
Liderul după productivitatea măsurată în PIB/ cap de locuitor este judeţul Argeş, cu 8,265 de euro, în timp ce în Teleorman PIB-ul pe cap de locuitor este de circa 3.300 euro.
Când vine vorba despre salarii, liderul este Prahova, cu un salariu mediu net de 1522lei/lună (cu 3,3% peste media naţională) şi cu 25,5% mai mare decât salariul mediu din Teleorman.
Iar dacă judeţele Argeş şi Prahova sunt între primele cele mai dezvoltate din ţară, regiunea Sud-Muntenia conţine şi cel mai sărac judeţ din ţară, Giurgiu, a cărui economie este de 5,6 ori mai mică decât cea a judeţului Argeş.
E clar că Teleormanul nu este deloc bine plasat la startul regionalizării, dar să sperăm că noile politici guvernamentale, dar, mai ales, faptul că are reprezentanţi de frunte ai politicii româneşti la vârful conducerii ţârii, Crin Antonescu, preşedinte al Senatului şi Liviu Dragnea, vicepremier, vor reduce decalajele existente şi că, după 23 de ani, teleormănenii vor ieşi din zodia subdezvoltării.

A. FULGU