Recontroale efectuate de DSP, în unitățile de învățământ din Teleorman

Recontroale efectuate de DSP, în unitățile de învățământ din Teleorman

Aceleași unități de învățământ au rămas, în continuare, fără avize sanitare de funcționare

Cu toate că la începutul acestui an școlar, 59 de unități de învățământ din județul Teleorman, care nu au primit aviz sanitar de funcționare, au mai avut la dispoziție câteva săptămâni să rezolve problema, la următoarele controale igienico-sanitare efectuate de DSP Teleorman au fost constatate aceleași nereguli, motiv pentru care, același număr de unități de învățământ au rămas, în continuare, fără aviz sanitar de funcționare. Primele verificări înaintea începerii noului an școlar au fost făcute, potrivit DSP Teleorman, în luna august și la începutul lunii septembrie. Așa cum precizam la începutul acestui an școlar, în urma controalelor derulate de DSP, din cele 359 de unități de învățământ existente în județul nostru, 59 nu au primit aviz sanitar de funcționare. Este vorba despre 11 școli și 48 de grădinițe.

Inspectorii sanitari din cadrul serviciului de control al Direcției de Sănătate Publică Teleorman le-au mai dat un răgaz directorilor respectivelor unități de învățământ, pentru remedierea problemelor constatate. Cu toate acestea, niciuna dintre cele 59 de unități de învățământ nu a reușit să obțină autorizație sanitară de funcționare în urma recontroalelor efectuate în a doua jumătate a lunii septembrie, mai exact între 12-26 septmebrie.

11 școli din mediul rural au rămas, în continuare, fără autorizație sanitară de funcționare

Fie că vorbim de lipsa apei curente sau, dacă aceasta există, nu este potabilă, fie că vorbim de grupuri sanitare necorespunzătore sau săli de clasă cu pardoseală sau tâmplărie deteriorate, acestea sunt principalele probleme cu care se confruntă cele 11 școli din mediu rural teleormănean și care se perpetuează de ani de zile.

Potrivit unui document al DSP Teleorman, prezentat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural organizat la nivelul județului Teleorman joi, 26 octombrie 2017, cele 11 școli care nu au obținut aviz sanitar de funcționare se confruntă cu următoarele probleme:

  • lipsa apei curente sau apă curentă nepotabilă, în școlile: Școala Gimnazială nr.1 Călugăru, Școala Gimnazială Mavrodin, Școala Gimnazială Siliștea, Școala Gimnazială Perii Broșteni, Școala Gimnazială Olteni, Școala Gimnazială Purani, Școala Gimnazială Bujoreni, Școala Gimnazială Valea Ciresului;
  • grupuri sanitare necorespunzatoare, în școlile: Școala Primară Vârtoape, Școala Gimnazială Tătărăștii de Jos;

De menționat că Școala Gimnazială Prundu nu a primit aviz sanitar de funcționare pentru că nu a depus documentația pentru autorizare.

Aceste probleme au fost sesizate atât în timpul primei acțiuni de control efectuată înaintea începerii acestui an școlar, dar și după cea de-a doua acțiune de control, efectuată în a doua jumătate a lunii septembrie.

În timpul acțiunilor de control au mai fost depistate deficiențe la normele de igienă pentru care s-au acordat termene de remediere după cum urmează:

  • grupuri sanitare necorespunzătoare( nefuncționale, neutilate corespunzător), la școlile din localitățile: Siliștea, Vârtoapele de Jos, Scurtu Mare;
  • săli de clasa cu pardoseală sau tâmplarie deteriorate, la școlile din localitățile:Necșesti, Perii Broșteni, Olteni;
  • lipsa spațiului amenajat și dotat corespunzător pentru suplimentul de hrană la școlile din localitățile: Drăcșenei, Stejaru, Valea Cireșului.

48 de grădinițe din mediul rural, fără autorizații sanitare de funcționare

Referitor la cele 48 de grădinițe din mediu rural care nu au primit autorizații sanitare de funcționare, problemele constatate de inspectorii serviciului de control din cadrul DSP Teleorman au fost aproximativ aceleași cu neregulile constatate în cele 11 școli.

În 37 dintre cele 48 de grădințe nu există apă curentă sau acolo unde era apă, aceasta nu era potabilă. În alte 7 grădinițe nu erau grupuri sanitare conforme, iar conducerile altor 4 grădinițe nu au depus documentația pentru autorizare.

Au fost și situații în care, pentru deficiențele constatate s-au acordat termene de remediere după cum urmează:

  • grupuri sanitare necorespunzătoare( nefuncționale, neutilate corespunzător ) la grădinițele din localitățile: Vârtoapele de Jos, Comoara, Siliștea Mică, Părul Rotund, Furculești (Videle);
  • lipsa spațiului amenajat corespunzător pentru suplimentul de hrană: Grădinița nr.2 Călmățuiu, Grădinița nr.1 Salcia, Grădinița nr.2 Băneasa, Grădinița nr.3 Tudor Vladimirescu, Grădinița nr.2 Băduleasa, Grădinița Dracea;
  • curtea unității școlare neîntreținută sau neîmprejmuită corespunzător la grădinițele din localitățile: Licuriciu, Copăceanca, Nanov, Siliștea Mică, Siliștea, Cucuieți, Brabina, Ulmeni;
  • acoperiș deteriorat la grădinițele din localitățile: Gratia, Drăghinești, Siliștea Mică, Comoara;
  • truse sanitare incomplete sau cu conținut cu termen de valabilitate depățit la grădinițele din localitățile: Vitănești, Purani, Siliștea, Videle.

M. MEILĂ

 

Despre autor