Recomandările ANSVSA pentru consumatori în perioada Sărbătorilor de iarnă
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vine cu recomandări privind achiziţionarea şi manipularea alimentelor de origine animală în perioada Sărbătorilor de iarnă.
ANSVSA recomandă cetăţenilor atenţie deosebită la cumpărarea şi păstrarea alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.
Inspectorii atrag atenţia că sacrificarea porcului din gospodărie trebuie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului și siguranța cărnii. Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricție datorită Pestei Porcine Africane (PPA).
De asemenea, carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreți, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Examenul poate fi realizat la centrele autorizate, iar costul acestuia variază între 26 de lei și 90 de lei + TVA.
Potrivit ANSVSA, comercializarea cărnii de porc fără control sanitar veterinar este sancționată cu amenzi de până la 40.000 lei.
Recomandările inspectorilor pentru cumpărături în piețe și târguri: Verificați existența vitrinelor frigorifice și integritatea ambalajelor; Asigurați-vă că produsele alimentare sunt etichetate corect, cu informații despre originea, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate; Brânzeturile trebuie comercializate în ambalaje de unică folosință și să aibă etichete cu date despre producător și sortiment.
Pentru achizițiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție condițiile de livrare, transport și păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii dețin autorizația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor, respectând toate normele de siguranță.
Pentru sesizări și informații suplimentare, cetățenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787.
ANSVSA mai îndeamnă cetățenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate și să respecte recomandările pentru siguranța alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare și pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor.
Potrivit unui comunicat al instituției, în intervalul 27.11.2024 – 24.12.2024, ANSVSA a intensificat și acţiunile de control, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi al prevenirii răspândirii virusului Pestei Porcine Africane din zonele de restricţie unde este diagnosticată această boală, prin comerţul ilegal cu porci, carne şi produse din carne de porc (provenite de la animale bolnave).
În cadrul acestor controale, se verifică modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizați/înregistrați sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă normele sanitare veterinare și de siguranța alimentelor privind procesarea produselor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, pește, ouă) și non-animală (produse de panificație și patiserie, legume-fructe), trasabilitatea acestora, precum și condițiile de ambalare, transport, depozitare și comercializare până la consumatorul final.
Dana PĂUNE