Recomandări în vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a transmis, luni, un avertisment și recomandări pentru populație, având în vedere că valurile de caniculă urmate de precipitații pot duce la apariția unor boli iar în București a apărut deja un caz.
La rândul lor, cercetătorii de la Cantacuzino au descoperit țânțari care transmit acest virus în 4 sectoare ale capitalei.
”Temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția Wst Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar”, a transmis, luni, INSP.
INSP face recomandări în vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:
– Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
– Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
– Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
– Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
– Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
– Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.
Infecția cu virusul West Nile este asimptomatică la majoritatea persoanelor infectate. Majoritatea persoanelor (8 din 10) infectate cu virusul West Nile nu dezvoltă nici un simptom.
Febra West Nile poate să apară la anumite persoane infectate. Aproximativ 1 din 5 persoane infectate dezvoltă febră însoțită de alte simptome, cum ar fi dureri de cap, dureri articulare, vărsături, diaree sau erupții cutanate. Majoritatea persoanelor cu boala febrilă West Nile se recuperează complet, dar oboseala și slăbiciunea pot dura câteva săptămâni sau luni.
Simptomele grave apar doar la câțiva oameni.
Dana PĂUNE