Ca în fiecare an, în pragul sărbătorilor de iarnă, DSP Teleorman face câteva recomandări cu privire la achiziționarea și consumul cărnii de porc, aceasta fiind perioada în care numărul îmbolnăvirilor cu trichineloză este în creștere.
Pe această cale, DSP Teleorman recomandă populației să achiziționeze carne și produse din carne doar de la surse autorizate, iar în cazul în care carnea provine din propria gospodărie, să nu o consume fără examen trichineloscopic negativ și prepararea corespunzătoare.
Un examen trichineloscopic costă, la cabinetele medicilor veterinari din Teleorman, între 15-20 de lei, iar la circumscripțiile de igienă din orașe, 9 lei.
În cazul în care, din nefericire, o persoană a fost infestată cu trichineloză, aceasta trebuie să știe care sunt simptomele caracteristice trichinozei și, nu în ultimul rând, să apeleze la serviciile medicale în vederea tratamentului.
Potrivit DSP Teleorman, la om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.
Trebuie menționat că manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.
În cazul infestării, la om pot apărea următoarele semne clinice sugestive pentru diagnostic, care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată: febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături.
Boala nu se transmite de la o persoană la alta.
Nu în ultimul rând trebuie menționat că trichineloza se transmite la om în principal prin consumul cărnii de porc, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistret, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile.
Populația trebuie să mai știe că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
M. MEILĂ