Raportul activităţii Poliţiei Municipale, pe anul 2012

Infracţiunile contra patrimoniului, specifice Alexandriei, aduc cel mai mare prejudiciu cetăţeanului
Prezent la şedinţa de consiliu local ce a avut loc la mijlocul acestei săptămâni, comisarul-şef al Poliţiei Municipiului Alexandria a subliniat, cu ocazia prezentării Raportului de activitate pe anul 2012, că municipiului reşedinţă de judeţ îi sunt specifice infracţiunile contra patrimoniului, în special furtul de subzistenţă.
Dacă în ceea ce priveşte fenomenul infracţional în general, este pentru prima dată în ultimii patru ani, din 2009 încoace, când infracţionalitatea sesizată la nivelul Poliţiei Municipiului Alexandria este în scădere, nu acelaşi lucru putem spune despre furtul de subzistenţă. Potrivit şefului Poliţiei Municipale, în 2012 s-au înregistrat creşteri ale numărului de furturi din societăţile comerciale, în special a furturilor comise din supermarketurile din oraş, marea problemă reprezentând-o sustragerea de alimente de pe rafturi.
În ceea ce priveşte furtul din locuinţe, o componentă a infracţiunilor contra patrimoniului, acestea au scăzut faţă de 2011. De asemenea şi infracţiunea de tâlhărie s-a diminuat cu 10 fapte, adică 63%, comparativ cu anul anterior celui în care a fost întocmit raportul.
În total, anul trecut, la Poliţia Municipiului Alexandria au fost sesizate 1719 infracţiuni, dintre care 1062, adică 62 la sută, au fost cele contra patrimoniului.
Încă de la începutul prezentării, Iulian Ciorobescu a ţinut să precizeze că referitor la numărul total de infracţiuni, în 2012 s-a înregistrat o pantă descendentă, fiind sesizate cu 3 la sută mai puţine infracţiuni faţă de perioada similară a anului 2011.
Chiar şi infracţiunile contra persoanei (loviri, vătămări corporale, ameninţări, şantaje, violul) au fost comise în număr mai mic în 2012, cu 13 la sută mai puţin, comparativ cu perioada similară a lui 2011. Astfel, anul trecut, 392 persoane au făcut plângeri la Poliţia Municipală cu privire la faptele comise mai sus.
O altă problemă majoră întâmpinată în anul 2012 de poliţiştii de la Municipală, a fost aceea a furturilor de componente exterioare ale autovehiculelor.
„Mulţi cetăţenii ai municipiului reşedinţă de judeţ au fost prejudiciaţi de bateriile autoturismelor, infracţiune comisă mai ales în luna noiembrie a anului trecut”, a subliniat şeful Poliţiei Municipale.
Potrivit aceleiaşi surse, chiar şi infracţiunile stradale au fost mai puţine faţă de 2011, ceea ce reprezintă un grad de siguranţă mai mare în zona publică, stradală. Acestea au fost comise în special pe timpul nopţii. Astfel, din 229 infracţiuni stradale, 166 au fost săvârşite pe timpul nopţii, restul pe timpul zilei.
Comisarul-şef a spus că o prioritate pentru anul în curs o reprezintă siguranţa în şcoli, fiind tot mai multe semnale legate de absenteismul şcolar şi de faptul că în incinta unităţilor şcolare intră şi persoane străine, pe lână elevi.
Concluzia pe marginea celor spuse mai sus a fost aceea că Alexandria rămâne, totuşi, un oraş foarte sigur şi că, după cum spunea Victor Drăguşin, „trebuie să păstrăm această impresie, că Alexandria este un oraş liniştit”.

M. MEILĂ