Protestele pensionarilor

Miercuri, 23 ianuarie 2021, și în județul Teleorman, ca de altfel în majoritatea județelor țării, a avut loc un protest al pensionarilor, la care unii spun că ar fi participat 50 de persoane, alții 100. Protestul a avut loc în fața Instituției Prefectului din Alexandria. Protestul a fost avizat de Primăria Alexandriei. Și Tribunalul Teleorman își suspendă activitatea începând de luni, în semn de protest față de abrogarea pensiilor speciale.

Prefectul apolitic, de sorginte liberal, Liviu Dumitrașcu, i-a primit pe protestatari și s-a angajat să fie mesagerul nemulțumirilor pensionarilor teleormăneni către ministerele de resort. Prefectul Liviu Dumitrașcu a spus după aceasta că nu poate fi vorba de mărirea pensiilor cu 40 % cât solicită PSD-ul, ci doar de o mărire gradual, în funcție de cum va fi structurat bugetul de stat pe anul 2021, în funcție de evoluția economică.

Petre Cioabă, fost deputat social-democrat de Teleorman, liderul Asociației Pensionarilor din Teleorman, a cerut printre altele, elaborarea unui program național privind nevoia de construire de cămine pentru persoanele vârstnice, iar numărul acestora să fie apropiat de numărul solicitărilor, pentru a se elimina listele de așteptare, dar și reglementarea acordării celei de-a treisprezecea pensie, în două tranșe de Crăciun și Paște.

A fost făcut și apelul rezerviștilor și al veteranilor de război din Teleorman, dar a amintit despre înghețarea pensiilor și salariilor.

Faptul că prefectul Liviu Dumitrașcu i-a primit pe reprezentanții protestatarilor pensionari l-a determinat pe Petre Cioabă să aibă numai cuvinte de bine la adresa reprezentantului Guvernului în teritoriu. La rândul său, prefectul Liviu Dumitrașcu a ținut să amintească protestatarilor că pensile se vor mări, dar nu cu 40 %, ci în funcție de dezvoltarea economică. De asemenea, prefectul Dumitrașcu s-a angajat să trimită forurilor superioare revendicările pensionarilor din Teleorman.

Ioan DUMITRESCU