Protest la Ambulanţă

Mitingul de sensibilizare a Guvernului, anunțat a se desfășura astăzi, în intervalul 11:00-12:00, în sediile centrale ale serviciilor de ambulanţă din ţară, va avea loc inclusiv la sediul SAJ Teleorman.

Potrivit managerului Serviciului de Ambulanță Județean Teleorman, Cristian Popescu, în intervalul orar menționat, ambulanţierii din cadrul SAJ Teleorman vor declanșa mitingul de avertisment, fără a fi perturbată în vreun fel activitatea serviciului județean de ambulanță.

Acțiunea este inițiată de Federația Națională Sindicală Ambulanța din România (FNSAR) și are scopul de a atrage atenția Guvernului asupra mai multor probleme cu care se confruntă serviciile de ambulanță din țară.

Potrivit unui comunicat de presă, FNSAR are mai multe revendicări către actualul Guvern. Prima face referire la stoparea diminuării veniturilor lunare ale personalului din sistemul sanitar, implicit a celor din serviciile de ambulanță. Acestea ar urma să scadă de la 1 ianuarie 2018, ca urmare a aplicării Regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătății.

Reprezentanții sindicali susțin că de la 1 ianuarie anul viitor, angajații din serviciile de ambulanță nu vor mai beneficia de tichete de masă și, totodată, va exista o pierdere totală sau o reducere considerabilă a procentelor de sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase.

Sindicaliștii mai spun că personalul care ocupă funcții în Comitetul Director, TESA și muncitori din serviciile de ambulanță este eliminat din proiectul elaborat de Ministerul Sănătății.

Nu în ultimul rând, sindicaliștii susțin că pe lângă deficitul de personal, serviciile de ambulanță se confruntă și cu lipsa autospecialelor, ca urmare a faptului că nu a existat o continuitate în achiziția de ambulanțe care să le înlocuiască pe cele vechi.

Acțiunea de astăzi a ambulanțierilor din toată țara va avea loc timp de o oră, când ambulanțele în așteptare vor folosi sistemele acustice și luminoase pentru 30 de secunde. Sirenele vor suna și la ora 12.00, timp de un minut.

M. MEILĂ