Proiectul „Îmbătrânim frumos și demn!”

Primăria Turnu Măgurele implementează în parteneriat cu Asociația pentru Educație și Dezvoltare Comunitară proiectul „Îmbătrânim frumos și demn!”, în cadrul căruia au fost înființate și dezvoltate trei servicii sociale pentru persoanele vulnerabile cu vârsta de peste 65 de ani, din municipiul Turnu Măgurele.

Aceste servicii sunt: Serviciul de asistență comunitară, Centrul de zi pentru persoane vârstnice și Serviciul social de îngrijire la domiciliu.

Beneficiarilor acestui proiect li se oferă servicii integrate (servicii socio-medicale, de consiliere juridică, socială și psihologică, masă caldă la domiciliu, servicii de îngrijire la domiciliu), care răspund nevoilor lor sociale, medicale, de socializare și petrecerea timpului liber.

Proiectul (care a debutat la data de 7 august 2019 și se va încheia la 5 noiembrie 2022) are un buget de 2.675.213,90 lei.

Serviciul de asistență comunitară, în cadrul căruia beneficiază de masă caldă 90 de persoane, acordă servicii de sprijin în realizarea activităților zilnice în gospodărie, precum tăiat iarba, arat, spart lemne, reparat tâmplărie lemn etc.

În plus, 25 de persoane, în funcție de starea de sănătate, beneficiază de subvenții pentru consultații medicale și pentru achiziționarea de ochelari sau proteze auditive și ortopedice.

De asemenea, se acordă servicii medicale de specialitate (reumatologie și cardiologie) pentru 25 de persoane vârstnice, iar alte 75 de persoane beneficiază de servicii de consiliere psihologică.

Centrul de zi pentru persoane vârstnice asigură sprijin și asistență printr-un program de activități conceput cu scopul de a contribui la creșterea calității vieții beneficiarilor. Astfel, se urmărește înlăturarea sentimentului de izolare socială, creșterea stimei de sine, petrecerea timpului liber, comunicare și înlăturarea sentimentului de inutilitate.

În acest scop, au fost organizate evenimente cu ocazia zilelor de Crăciun, de Paște, de Ziua Națională, de Ziua Culturii Naționale, de 24 Ianuarie, de 8 Martie, de Ziua Pensionarului, de Ziua Iei (expoziție și lansare de carte), cu ocazia zilelor de naștere ale membrilor Centrului de zi.

De aceste servicii beneficiază 45 de persoane de peste 65 de ani.

Serviciul social de îngrijire la domiciliu oferă îngrijire integrată la domiciliu pentru 30 de persoane, cărora li se asigură menaj, cumpărături (alimente, medicamente). Prin acest serviciu se efectuează plata facturilor și prepararea hranei zilnice, beneficiarilor oferindu-li-se și servicii medicale, informare și consiliere socială.

Cornelia RĂDULESCU