Proiectul ”Dă culoare școlii tale”, în plină derulare în Școala Gimnazială din Conțești

Început în luna septembrie a anului trecut, proiectul pilot “Dă culoare școlii tale!”, inițiat de Asociația Komunitas, este în plină desfășurare. Până în luna aprilie a acestui an, când este termenul final de derulare a acestui proiect, cei 105 tineri, șapte profesori din șapte școli din România și șapte artiști plastici vor lucra împreună în proiecte artistice colective care să exprime valori democratice și să încurajeze diversitatea culturală și de perspective.

După cum am specificat anterior, proiectul ”Dă culoare școlii tale!” se derulează în șapte școli din cinci localități: București, Conțești (județul Teleorman), Chitila, Râciu (județul Mureș), Cluj.

Mai exact, proiectul ”Dă culoare școlii tale!” ‘ își propune să creeze un model pilot inovator de program de artă participativă de tip pictură murală.

Obiectivele acestui proiect sunt încurajarea cetățeniei active și a participării la viața comunității, precum și asigurarea respectării și aplicării valorilor democratice fundamentale. Fiind primul proiect de acest gen din România, la finalul lui se va elabora un ghid de bune practici care să folosească tuturor celor interesați de dezvoltarea unor astfel de activități în viitor. Mai mult, după derularea unei faze pilot, inițiatorul acestui proiect își propune să obțină sprijinul Ministerului Educației și Cercetării Științifice în scopul extinderii la nivel național.

Până la termenul final al proiectului vor fi realizate șapte picturi murale colective de mari dimensiuni, pe teme ce țin de valori democratice, antidiscriminare și drepturile copilului.

Vorbind despre lucrările realizate în cadrul acestui proiect de copiii de la Școala Gimnazială Conțești, artistul vizual, Delia Popa, care lucrează cu grupul de copii de la școala din comuna teleormăneană, a precizat că ”elevii au preluat personajele create anterior într-o poveste de tip bandă desenată, ca să demonstreze modul în care respectivul personaj își folosește puterea specifică pentru a apăra un drept al copilului. Fiecare elev a tras la sorți unul din cele 17 articole cu privire la drepturile copilului și a intergrat acest articol în povestea sa. Au fost încurajați să folosească convențiile specifice benzii desenate, cum ar fi firul narativ, personaje în mișcare, bule de dialog, semne vizuale pentru sunete etc. La final, fiecare copil și-a prezentat lucrarea în fața colegilor.”

Pe această cale, asociația Komunitas anunță și lansarea site-ul educațional „Școli creative”, din cadrul proiectului ”Dă culoare școlii tale!” care promovează teme de antidiscriminare și drepturile omului. Site-ul are un dublu obiectiv: de a promova proiectul ”Dă culoare școlii tale!” și de a sintetiza principalele proiecte ale organizației, care au produs transformări creative și participative ale unor spații din diverse școli și licee, proiecte care alcătuiesc programul educațional ”Școli creative”.

M. MEILĂ