Proiect ”Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”

Biroul Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Teleorman și Consiliul Județean al Elevilor Teleorman, lansează, la nivelul județului Teleorman, Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în incinta unităților de învățământ preuniversitar ”Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, în perioada 22.01.2024 – 21.06.2024.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt elevii din clasele a VI-a – a VIII-a din cinci unități de învățământ de pe raza județului, trei din mediul urban și două din mediul rural, participanți la activitățile organizate.

Totodată, pentru a marca ziua de 30 ianuarie – Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală, la nivelul unităților de învățământ selectate, va fi demarat în rândul elevilor un concurs de creație cu tema „Siguranța Școlară”. Concursul presupune o singură probă care va consta în elaborarea unui material de informare și prevenție care va cuprinde un logo și un slogan privind siguranța școlară, activitatea având ca obiective principale conștientizarea elevilor cu privire la importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea noțiunilor de violență școlară și a consecințelor negative ale acestui fenomen asupra dezvoltării lor psihologice și asupra climatului educațional.

Biroul Siguranța Școlară din cadrul I.P.J. Teleorman va organiza activități de informare a elevilor pentru conștientizarea consecințelor juridice ale faptelor circumscrise violenței școlare, informări ale părinților pe tema prevenirii victimizării elevilor, de consolidare a parteneriatului dintre autoritățile locale cu responsabili în domeniu și reprezentanții părinților și ai elevilor.

Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar a fost implementată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerul Educației, prin Inspectoratele Școlare Județene și se va desfășura până la data de 21 iunie 2024.

Acțiunile din cadrul campaniei:

-informarea elevilor pentru conștientizarea consecințelor juridice ale faptelor circumscrise violenței școlare,

-informarea părinților pe tema prevenirii victimizării elevilor,

-consolidarea parteneriatului dintre autoritățile locale cu responsabilități în domeniu și reprezentanții părinților și elevilor și identificarea unor posibili parteneri cu atribuții pe linia siguranței școlare,

-realizarea unui concurs în rândul elevilor de gimnaziu pe tema „Siguranța școlară” constând în elaborarea unei lucrări ce va conține un logo și un slogan.

Mircea OLTEANU