Programul Rabla 2018 debutează sub semnul unei șmecherii!

Voucherul în valoare de 6.500 lei va fi acordat doar pentru mașinile care au ITP valabil la data predării acestuia la centrele de casare.

După cum anunță ministrul Mediului, Programul “Rabla” pe anul 2018 va fi lansat în luna martie. Programul aduce o serie de modificări pentru cei care vor să-și achiziționeze o mașină nouă. “Vom finanța în continuare, din Fondul de Mediu, programul pentru reînoirea parcului auto național. Pentru a obține prima de casare, automobilele predate la firmele autorizate spre casare trebuie să aibă o vechime de cel puțin 8 ani de la data primei înmatriculări – vechiul Rabla Clasic – prin care fiecare dintre noi, care avem acasă o mașină mai veche de opt ani, să putem să o dăm la casare și să primim un ecobonus de 6.500 lei, același pe care l-am dat și anul trecut, cu ajutorul căruia putem cumpăra o mașină nouă”, a precizat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Cei care doresc să beneficieze de reducerea oferită de stat prin Programul Rabla 2018 trebuie să se prezinte cu autoturismul vechi la un centru autorizat de colectare și casare. După casarea autoturismului, celui care și-a adus mașina la centrul de casare i se va elibera certificatul de distrugere a autovehiculului uzat, precum și tichetul în valoare de 6.500 lei. Mai mult, cei care vor să-și cumpere mașini noi pot primi și un ecobonus în valoare de 1.000 lei, dacă mașina ce va fi achiziționată va avea un motor care generează maximum 98 g CO2/km în regim mixt și /sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei pentru automobile cu motor hibrid.

Și, ca lucrurile să nu fie atât de simple, după cum par la prima vedere, din acest an, spre deosebire de anii anteriori, autoritățile au introdus condiții suplimentare. Astfel,s-a introdus măsura ca mașina care este predată spre casare în vederea obținerii voucherului pentru reducerea sumei la achiziția unei mașini noi să aibă ITP valabil la data casării! O măsură care ar trebui să conducă la retragerea din circulație a unui număr important de mașini mai vechi de opt ani. Numai că introducerea respectivei măsuri face ca foarte mulți dintre proprietarii care vor să scape de mașinile vechi, pentru care nu mai au ITP-ul făcut și pe care nu le mai utilizează de ceva vreme, să nu aibă posibilitatea de a benefica de bonusul de 6.500 lei pe care să-l folosească la achiziționarea unui autoturism nou. Fapt care îi face pe muți dintre cei aflați într-o asemenea situație să considere că măsura impusă de autorități este nu numai nedreaptă, ci chiar discriminatorie.

De asemenea, în cadrul Programului “Rabla Plus”, destinat achiziției de mașini electrice și hibride, se discută introducerea obligativității ca persoana care achiziționează un autovehicul electric în cadrul programului să nu poată înstrăina vehicolul într-o perioadă de minim un an.

George ZAVERA